Ucraina a primit luna aceasta undă verde pentru a începe discuții accelerate privind aderarea la Uniunea Europeană. Oficialii UE au declarat că discuțiile nu pot începe oficial până când Ucraina nu rezolvă mai multe probleme, printre care corupția, dar și standardele de mediu, scrie Euronews Green.
Având în vedere că Rusia a provocat Ucrainei daune de mediu în valoare estimată la 52,4 miliarde de euro, se poate aștepta ca o țară aflată în plin război să își reformeze standardele de mediu? Și cât de realiste sunt perspectivele unei reconstrucții ecologice?
„În general, s-au înregistrat progrese decente în adaptarea legislației ucrainene de mediu la cerințele UE”, declară pentru Euronews Green Ievgeniia Kopytsia, cercetător invitat la Universitatea din Oxford.
Cu toate acestea, în februarie 2023, Ucraina a primit un scor de 1 din 5 puncte pentru respectarea standardelor europene de mediu – unii susținând că invazia Rusiei a stat în calea reformelor ecologice.
Un domeniu cheie în care s-au înregistrat progrese a fost gestionarea deșeurilor, mai ales că această problemă datează dinaintea războiului. În 2020, doar 4% din deșeuri au fost reciclate în întreaga Ucraină – cea mai mică rată din Europa -, 93% dintre acestea ajungând la gropile de gunoi, potrivit cercetătorilor.
O parte a problemei constă în faptul că multe dintre aceste instalații de gestionare a deșeurilor sunt supraîncărcate – ceea ce reprezintă o problemă gravă pentru sănătate și mediu. Metanul reprezintă, de asemenea, o problemă – având o putere de încălzire de 80 de ori mai mare decât cea a dioxidului de carbon în primii 20 de ani de la intrarea în atmosferă.
Însă, reformele de mediu pentru Ucraina au o miză politică ridicată.
„S-au făcut suficiente progrese, mai ales pentru o țară aflată în război, pentru a spune că acest lucru ne dă încredere că pot construi mai departe de acolo”, afirmă Florika Fink-Hoojier, Comisia de Mediu a UE.
Foto: 128817239 © Evgeniy Parilov | Dreamstime.com