Comisia Europeană ia o nouă decizie importantă pentru protecția mediului prin adoptarea de măsuri care restricționează microplasticele adăugate în mod intenționat în produse. Noile norme vor împiedica eliberarea în mediu a aproximativ o jumătate de milion de tone de microplastic, se arată într-un comunicat al Executivului Comunitar.
Aceste norme vor interzice vânzarea de microplastic ca atare și de produse la care s-au adăugat microplastice în mod intenționat și care eliberează microplasticele respective atunci când sunt utilizate. Atunci când acest lucru este justificat în mod corespunzător, se aplică derogări și perioade de tranziție pentru ca părțile afectate să se adapteze la noile norme.
”Această restricție contribuie la tranziția verde a industriei UE și promovează produse inovatoare, fără microplastice – de la produse cosmetice și detergenți la suprafețele pentru terenuri de sport. Cetățenii UE vor avea acces la produse mai sigure și mai durabile, iar industriile din UE (în special IMM-urile) care au investit și au dezvoltat astfel de produse inovatoare vor fi mai competitive și mai reziliente”, a spus Thierry Breton, comisar pentru piața internă
Restricția adoptată utilizează o definiție largă a microplasticelor – aceasta acoperă toate particulele de polimeri sintetici sub 5 mm care sunt organice, insolubile și rezistă degradării. Scopul este de a reduce emisiile de microplastice adăugate în mod intenționat care provin de la un număr cât mai mare de produse. Câteva exemple de produse comune care intră în domeniul de aplicare al restricției sunt:
- materialul granular de umplere utilizat pe suprafețele sportive artificiale (acesta reprezentând cea mai mare sursă de microplastice adăugate în mod intenționat din mediu);
- produsele cosmetice, în cazul cărora microplasticele sunt utilizate în scopuri multiple, cum ar fi exfolierea (microbile) sau obținerea unei texturi, a unui parfum sau a unei culori specifice;
- detergenții, emolienții pentru țesături, sclipiciul, îngrășămintele, produsele de protecție a plantelor, jucăriile, medicamentele și dispozitivele medicale, pentru a numi doar câteva.
Produsele utilizate în siturile industriale sau care nu eliberează microplastice în timpul utilizării fac obiectul unei derogări de la interdicția de vânzare, dar producătorii acestora vor trebui să furnizeze instrucțiuni cu privire la modul de utilizare și de eliminare a produsului pentru a preveni emisiile de microplastice.
Primele măsuri, de exemplu interzicerea sclipiciului în vrac și a microbilelor, vor începe să se aplice atunci când restricția va intra în vigoare peste 20 de zile. În alte cazuri, interdicția de comercializare se va aplica după o perioadă mai lungă în scopul de a oferi părților interesate afectate timpul necesar pentru a se dezvolta și a trece la produse alternative.
Pentru a combate poluarea cu microplastice, prevenind în același timp riscul de fragmentare a pieței unice, Comisia a solicitat Agenției Europene pentru Produse Chimice (ECHA) să evalueze riscul prezentat de microplasticele adăugate în mod intenționat în produse și necesitatea eventuală a unor măsuri de reglementare suplimentare la nivelul UE. ECHA a concluzionat că microplasticele adăugate în mod intenționat în anumite produse sunt eliberate în mediu într-un mod necontrolat și a recomandat restricționarea acestora.
Pe baza dovezilor științifice furnizate de ECHA, Comisia a elaborat o propunere de restricționare în temeiul REACH, țările UE votând în favoarea acesteia; de asemenea, propunerea a trecut cu succes de controlul Parlamentului European și al Consiliului înainte de a fi adoptată.