Țările membre ale UE au adoptat luni un acord diluat privind reducerea emisiilor auto, după ce producătorii auto s-au plâns că măsuri mai stricte ar putea submina investițiile în vehiculele electrice, scrie AFP.
Conduse de Franța și Italia, cele 27 de țări au votat pentru un plan mai puțin ambițios decât cel prezentat de Comisia Europeană în noiembrie 2022, vizând menținerea competitivității într-un sector al UE de care depind 14 milioane de angajați.
Asociația Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA), principalul grup de lobby al sectorului în UE, a salutat cu prudență decizia pentru următoarea iterație a normelor privind emisiile auto în UE, cunoscută sub numele de standardul Euro 7.
Însă grupurile care pledează pentru norme de transport mai puțin poluante au calificat-o drept o dezamăgire.
Asociația pentru Controlul Emisiilor prin Catalizator a declarat că a fost „o oportunitate ratată”, în timp ce Federația Europeană pentru Transport și Mediu a spus că este vorba de „greenwashing”.
Standardul Euro 7 va succeda normei Euro 6, deja în vigoare, începând din 2025 și se va aplica tuturor vehiculelor rutiere.
Cu toate acestea, poziția statelor membre ale UE nu reprezintă ultimul cuvânt.
Textul final care va deveni legislație UE trebuie încă negociat cu Parlamentul European, care nu și-a exprimat încă poziția.
Comisia Europeană a dorit ca Euro 7 să reducă semnificativ emisiile de oxid de azot și de particule fine provenite de la vehicule, menționând că poluarea aerului este responsabilă pentru 70 000 de decese anual în Uniunea Europeană.
Dar producătorii de automobile s-au opus, temându-se de costurile suplimentare pentru alinierea vehiculelor cu motoare cu combustie, într-o perioadă în care cheltuiesc miliarde pentru fabricarea de mașini electrice, în fața concurenței acerbe din partea Tesla și a companiilor chineze.
Presiunea lor pentru ca UE să ridice piciorul de pe standarde din ce în ce mai stricte a fost auzită de Franța și Italia, care, la începutul acestui an, s-au opus împreună normelor stricte privind emisiile.
Bulgaria, Republica Cehă, Ungaria, Polonia, România, Slovacia și Ungaria au semnat, de asemenea, pentru această poziție.
În esență” Euro 6
Dar Germania spune că un standard Euro 7 mai ușor de atins a fost semnificativ mai puțin ambițios. Ministrul său pentru climă și afaceri economice, Sven Giegold, s-a plâns că, în multe privințe, „în esență, se limitează la norma Euro 6”.
Propunerea de compromis adoptată a fost elaborată de Spania, care deține în prezent președinția UE, ceea ce înseamnă că prezidează majoritatea reuniunilor ministeriale comune ale blocului comunitar.
În timp ce textul propus lasă practic neschimbate normele Euro 6 privind emisiile și limitele de testare pentru autoturismele personale și vehiculele utilitare ușoare, acesta solicită un prag mai strict pentru vehiculele grele.
De asemenea, pentru prima dată în Europa, se urmărește limitarea emisiilor de particule produse de pneuri și frâne.
Ministrul francez al industriei, Roland Lescure, a apărat textul adoptat.
„Întrucât am decis împreună să renunțăm la motoarele cu combustie, nu este absolut necesar să adăugăm mai multe reglementări”, a declarat el.
Uniunea Europeană intenționează să pună capăt vânzărilor de mașini noi care funcționează pe benzină sau motorină începând din 2035, pe măsură ce industria se orientează din ce în ce mai mult către modele electrice mai puțin poluante.
Tranziția face parte din ambiția generală a UE de a avea un continent neutru din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon până în 2050.