Photo 58490376 © Typhoonski | Dreamstime.com

Comisia Europeană a adoptat normele finale de raportare privind dezvoltarea durabilă

Comisia Europeană a adoptat Standardele europene de raportare privind dezvoltarea durabilă (ESRS), normele și cerințele pentru ca întreprinderile să raporteze cu privire la impactul, oportunitățile și riscurile legate de dezvoltare durabilă, în conformitate cu viitoarea directivă a UE privind raportarea durabilă a întreprinderilor (CSRD), marcând astfel un pas important către punerea în aplicare a legii, raportarea urmând să înceapă pentru unele întreprinderi încă din exercițiul financiar 2024, potrivit ESG Today.

Deși au salutat acest anunț de etapă, grupurile de investitori axați pe sustenabilitate și-au exprimat îngrijorarea cu privire la recenta mișcare a Comisiei Europene de a ușura mai multe aspecte ale noilor norme, în special eliminarea caracterului obligatoriu al multor informații privind sustenabilitatea din CSRD, care au rămas în ESRS adoptate.

CSRD, care urmează să înceapă să se aplice de la începutul anului 2024, se dorește a fi o actualizare majoră a Directivei privind raportarea nefinanciară (NFRD) din 2014, actualul cadru de raportare pentru dezvoltare durabilă al UE. Noile norme vor extinde în mod semnificativ numărul de companii care trebuie să furnizeze informații privind sustenabilitatea, ajungând la peste 50 000, de la aproximativ 12 000 în prezent, și vor introduce cerințe de raportare mai detaliate privind impactul companiilor asupra mediului, drepturile omului și standardele sociale, precum și riscurile legate de sustenabilitate.

Grupul consultativ european pentru raportarea financiară (EFRAG) a fost mandatat de Comisia Europeană în iunie 2020 să pregătească noi standarde UE de raportare privind dezvoltarea durabilă, iar în noiembrie 2022, EFRAG a prezentat proiectul final al ESRS, după ce a modificat proiectele sale inițiale pentru a ușura sarcina administrativă a companiilor și a redus la jumătate numărul de cerințe de raportare.

În iunie 2023, Comisia Europeană a publicat o versiune propusă a ESRS finale, cu o serie de modificări proprii, propunând, în special, ca toate cerințele de prezentare a informațiilor, cu excepția unui set de informații generale, să facă obiectul unor evaluări ale pragului de semnificație, permițând efectiv companiilor să se concentreze în raportările lor pe factorii de sustenabilitate pe care îi consideră importanți pentru afacerile lor. Alte modificări au inclus introducerea treptată a anumitor cerințe de raportare, cum ar fi emisiile Scope 3 și subiectele legate de biodiversitate, precum și prezentarea de informații privind „forța de muncă proprie” pentru companiile cu mai puțin de 750 de angajați în primul an de aplicare a standardelor.

În urma publicării din iunie, grupurile de investiții și de finanțe și-au exprimat îngrijorarea cu privire la modificările aduse de Comisia Europeană, afirmând că acestea ar avea un impact asupra capacității lor de a obține informații legate de durabilitate necesare pentru luarea deciziilor de investiții, pe lângă faptul că le-ar reduce capacitatea de a îndeplini propriile cerințe de raportare, inclusiv cele din cadrul Regulamentului UE privind publicarea de informații pentru finanțarea durabilă (SFDR).

Într-o declarație publicată în urma adoptării de către Comisia Europeană a ESRS, Aleksandra Palinska, director executiv al Eurosif, a spus: „Regretăm că apelurile investitorilor de a menține indicatorii ESG cheie ca fiind obligatorii nu au fost auzite. Investitorii au nevoie de informații specifice privind întreprinderile pentru a aloca capitalul în conformitate cu obiectivele Legii UE privind clima și ale Green Deal și pentru a-și pregăti propriile informații legate de sustenabilitate.”

Într-o încercare aparentă de a atenua îngrijorările investitorilor, Comisia a publicat un Q&A în urma adoptării ESRS, în care a subliniat că „cerințele de divulgare care fac obiectul caracterului semnificativ nu sunt voluntare”, adăugând că informațiile trebuie să fie divulgate dacă sunt semnificative și că procesul de evaluare a caracterului semnificativ în sine face obiectul unei asigurări externe.

Comisia a adăugat: „În cazul în care o societate ajunge la concluzia că schimbările climatice nu reprezintă un subiect important și, prin urmare, nu raportează în conformitate cu acest standard, aceasta trebuie să furnizeze o explicație detaliată a concluziilor evaluării de materialitate în ceea ce privește schimbările climatice. Această cerință reflectă faptul că schimbările climatice au un impact extins și sistemic în întreaga economie.”

Comisia a subliniat, de asemenea, nivelul ridicat de interoperabilitate între ESRS și alte standarde de raportare privind dezvoltarea durabilă ale Consiliului internațional pentru standarde de dezvoltare durabilă (ISSB) și ale Inițiativei globale de raportare (GRI), observând în special că „societățile care trebuie să raporteze în conformitate cu ESRS cu privire la schimbările climatice vor raporta, într-o foarte mare măsură, aceleași informații ca și societățile care vor utiliza standardul ISSB privind informațiile referitoare la schimbările climatice”.

În urma adoptării noilor norme de raportare privind dezvoltarea durabilă, actul delegat ESRS al Comisiei va fi transmis Parlamentului și Consiliului UE pentru o perioadă de examinare de două luni, fiecare organism având posibilitatea de a respinge, dar nu de a modifica actul.

Odată implementate, companiile care făceau anterior obiectul NFRD și marile companii cotate din afara UE cu peste 500 de angajați vor trebui să înceapă să raporteze în conformitate cu ESRS pentru exercițiul financiar 2024, primele rapoarte urmând să fie publicate în 2025, în timp ce alte companii mari vor începe un an mai târziu. IMM-urile cotate la bursă – inclusiv IMM-urile cotate la bursă din afara UE – vor începe să emită primele declarații de sustenabilitate ESRS în 2027, deși acestea pot decide să renunțe la acest sistem timp de până la doi ani.

Cerințele de raportare se vor aplica, de asemenea, companiilor din afara UE care generează venituri anuale de peste 150 de milioane de euro în UE și care au o sucursală în UE cu venituri de peste 40 de milioane de euro sau o filială care este o companie mare sau un IMM cotat la bursă, începând cu anul financiar 2028, cu prima raportare în 2029.

Mairead McGuinness, comisarul pentru servicii financiare, stabilitate financiară și uniunea piețelor de capital, a declarat: „Standardele pe care le-am adoptat astăzi sunt ambițioase și reprezintă un instrument important care stă la baza agendei UE privind finanțarea durabilă. Ele asigură un echilibru corect între limitarea sarcinii pentru societățile raportoare și, în același timp, permite companiilor să demonstreze eforturile pe care le depun pentru a îndeplini Agenda privind tranzacțiile ecologice și, în consecință, să aibă acces la finanțare durabilă.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *