Aproape jumătate din apa de la robinet din SUA este contaminată cu substanțe chimice cunoscute sub numele de „substanțe chimice veșnice” (PFAS), potrivit unui nou studiu al US Geological Survey, citat de CNN.
Cu toate acestea, numărul persoanelor care beau apă contaminată ar putea fi chiar mai mare decât cel constatat în studiu, deoarece cercetătorii nu au putut testa toate aceste substanțe alchil per- și polifluorurate, sau PFAS, substanțe chimice considerate periculoase pentru sănătatea umană. Există mai mult de 12.000 de tipuri de PFAS, potrivit National Institutes of Health, dar acest studiu a analizat doar 32 dintre compuși.
Cum să reduceți PFAS în apa de băut, potrivit experților
PFAS sunt o familie de substanțe chimice sintetice omniprezente care persistă în mediul înconjurător și în corpul uman. Expunerea la PFAS este legată de probleme precum cancerul, obezitatea, bolile tiroidiene, colesterolul ridicat, scăderea fertilității, afectarea ficatului și suprimarea hormonilor, potrivit Agenției americane pentru protecția mediului.
În iunie 2022, pe baza celor mai recente date științifice, EPA a emis avize de sănătate în care a afirmat că substanțele chimice sunt mult mai periculoase pentru sănătatea umană decât credeau inițial oamenii de știință și sunt probabil mai periculoase chiar și la niveluri de mii de ori mai mici decât se credea anterior.
Efectele asupra sănătății cauzate de aceste substanțe chimice pot fi dificil de specificat, în parte pentru că oamenii pot fi expuși în moduri diferite și în diferite stadii de dezvoltare și pentru că există atât de multe tipuri de substanțe chimice PFAS, cu tipuri și utilizări care s-au schimbat în timp.
Majoritatea oamenilor din Statele Unite au fost expuși la unele PFAS, iar unii pot fi expuși unui risc mai mare, cum ar fi lucrătorii industriali implicați în fabricarea PFAS și persoanele care locuiesc în apropierea acestor instalații. Există cercetări în curs de desfășurare pentru a determina modul în care diferite niveluri de expunere la substanțele chimice PFAS ar putea duce la diverse efecte asupra sănătății.
Experții spun că este important ca oamenii să înțeleagă riscul de expunere prin intermediul apei de la robinet. Filtrele de apă pot ajuta într-o oarecare măsură în cazul în care apa de la robinet este contaminată, iar în SUA există inițiative de reglementare a unor substanțe chimice PFAS în apa potabilă.
Unde sunt cele mai mari concentrații de PFAS
Anterior, existau informații limitate cu privire la cantitatea exactă de substanțe chimice PFAS din apa de la robinet din locuințe, au declarat autorii cercetării, publicată miercuri în revista Environmental International. Ei au adăugat că acest studiu este cel mai cuprinzător de până acum, care include atât fântâni private, cât și surse de apă publice.
Oamenii de știință au colectat probe de apă direct de la robinete în 716 locații – 269 de la fântâni private și 447 de la surse publice – între 2016 și 2021. Pe baza constatărilor lor, ei estimează că cel puțin o substanță chimică PFAS ar fi detectată în 45% din probele de apă potabilă din SUA.
Cea mai mare parte a contaminării a provenit din surse de apă din apropierea zonelor urbane și din zonele care au generat PFAS, cum ar fi fabricile care utilizează aceste substanțe chimice în produsele lor sau siturile în care au fost colectate deșeuri.
Cele mai mari concentrații de PFAS în apa potabilă au fost găsite în Marile Câmpii, Marile Lacuri, Coasta de Est și California Centrală/Sud, potrivit studiului.
Studiile arată că PFAS poate fi găsit în multe locuri, așa că toxicologul Dr. Jamie DeWitt nu este surprins că se află în atât de multă apă potabilă.
„Aproape că nu a existat niciun loc în care oamenii de știință să nu fi găsit PFAS”, a declarat DeWitt, profesor de farmacologie și toxicologie în cadrul Departamentului de Farmacologie și Toxicologie de la Universitatea East Carolina, care nu a fost implicat în noul studiu.
PFAS se găsesc în sute de articole de uz casnic. Substanțele chimice sunt folosite pentru a face covoarele și hainele rezistente la pete. Ele împiedică alimentele să se lipească de tigăi și de ambalajele alimentare și sunt bune pentru a împiedica grăsimea și apa să se infiltreze. PFAS se regăsesc în telefoanele mobile, în avioanele comerciale și în vehiculele cu emisii reduse, în alimentele pe care le puteți cumpăra de la piața agricolă sau de la magazinul alimentar, precum și în apa de ploaie și în ața dentară. Se găsesc chiar și în praful care se adună în casa dumneavoastră.
Un studiu din 2019 a sugerat că substanțele chimice PFAS ar putea fi găsite în 98% din populația SUA. Având în vedere acest lucru, noua cifră de 45% poate părea scăzută, dar DeWitt a spus că ar putea exista câțiva factori în joc. În primul rând, o serie de companii de utilități au făcut un efort pentru a elimina PFAS din apă. De asemenea, proprietarii de locuințe ar putea avea filtre montate la sistemele lor, care fac ca PFAS să nu fie atât de ușor de detectat.
DeWitt a spus că este important ca oamenii să știe ce se află în apa lor potabilă, dar că nu trebuie neapărat să fie speriați.
„Nu cred că oamenii ar trebui să se teamă, dar ar trebui să fie conștienți și să se înarmeze cu cunoștințe, astfel încât să poată obține informații care să îi ajute să ia decizii”, a spus ea.
Un filtru de carbon poate fi de ajutor, dar acesta trebuie schimbat în mod regulat. Dacă este folosit prea mult timp, filtrul poate deveni saturat cu substanțe chimice și nu mai funcționează la fel de bine. Gospodăriile pot folosi, de asemenea, sisteme de filtrare prin osmoză inversă, dar acestea pot fi costisitoare.
EPA a propus primele standarde naționale privind apa potabilă pentru șase substanțe chimice PFAS. Limitele propuse au stabilit nivelurile permise pentru aceste substanțe chimice atât de scăzute încât nu pot fi detectate cu ușurință.
În cazul în care standardele sunt finalizate, sistemele de apă vor trebui să determine dacă nivelurile acestor PFAS reprezintă un risc potențial. De asemenea, acestea ar putea fi nevoite să instaleze un sistem de tratare sau să ia alte măsuri, a precizat EPA, și ar putea chiar să fie nevoite să treacă la alte surse de apă.
În cazul în care PFAS se află în 45% din sistemele de apă din SUA, țara va avea mult de lucru, a declarat Dr. Graham Peaslee, profesor în cadrul Departamentului de Fizică și Astronomie și profesor concurent de chimie și biochimie, care face cercetări privind PFAS la Universitatea Notre Dame.
„Cred că ar trebui să ne străduim să lucrăm la modul de a curăța acest lucru. Teama mea este că aceasta este, lăsând la o parte încălzirea globală, probabil cea mai costisitoare problemă de mediu cu care ne vom confrunta vreodată”, a declarat Peaslee, care nu a fost implicat în noul studiu. „Nu există nimic care să o rezolve ca prin magie. Este destul de costisitor să cureți acest lucru. Și este un cost recurent și nu există soluții permanente pentru nicio utilitate anume. Pare înfricoșător”.
Dar curățarea va trebui făcută, a spus el, pentru că aceste substanțe chimice au consecințe reale asupra sănătății, iar oamenii nu pot evita exact apa potabilă.
„Este cu adevărat insidioasă, această otravă”, a spus Peaslee. „Va trebui să devenim inventivi în ceea ce privește modul de a o filtra pentru toate zilele noastre”.