Lumea depășește recordurile climatice, în timp ce oamenii de știință trag un semnal de alarmă pentru anul 2023, care ar putea să fie cel mai fierbinte an înregistrat vreodată, iar criza climatică ar putea să ne modifice vremea în moduri pe care încă nu le înțelegem, potrivit CNN.
Oamenii de știință au folosit cuvinte precum – „extraordinar”, „terifiant” și „teritoriu necunoscut” prin care au descris recenta creștere bruscă a temperaturii globale.
Săptămâna trecută, temperatura medie zilnică a planetei a atins valori nemaiîntâlnite în înregistrările moderne ținute de două agenții climatice din SUA și Europa.
Deși înregistrările se bazează pe date care datează doar de la jumătatea secolului al XX-lea, acestea sunt „aproape sigur” cele mai calde pe care le-a înregistrat planeta pe o perioadă mult mai lungă de timp – „probabil de cel puțin 100.000 de ani”, potrivit lui Jennifer Francis, cercetător principal la Woodwell Climate Research Center.
Și au fost departe de a fi singurele superlative climatice pe care oamenii de știință le-au raportat în acest an.
Luna trecută, lumea a cunoscut cea mai caldă lună iunie înregistrată vreodată, cu o „marjă substanțială”, potrivit unui raport al Serviciului Copernicus Climate Change al Uniunii Europene.
Căldura din oceane a depășit orice așteptări, temperaturile de la suprafață atingând luna trecută niveluri record pentru luna iunie. Unele părți ale Atlanticului de Nord au cunoscut un val de căldură marină „fără precedent”, cu temperaturi de până la 5 grade Celsius mai ridicate decât de obicei.
Iar în Antarctica, unde temperaturile sunt mult peste media pentru această perioadă a anului, gheața marină a scăzut la niveluri minime record, ceea ce oamenii de știință au pus în legătură cu apele calde din largul Oceanului Indian, Pacific și Atlantic.
Lumea „pășește pe un teritoriu neexplorat”, a declarat Carlo Buontempo, directorul Copernicus, pentru CNN. „Nu am mai văzut așa ceva în viața noastră”.
Iată cum arată încălzirea globală
În timp ce oamenii de știință spun că înregistrările sunt alarmante, majoritatea nu sunt surprinși – deși sunt frustrați că avertismentele lor au fost în mare parte ignorate timp de decenii.
„Este exact ceea ce ne așteptam să vedem de mult timp”, a declarat Francis pentru CNN.
Ceea ce experimentează lumea sunt efectele încălzirii globale combinate cu fenomenul climatic El Niño – a cărui sosire a fost confirmată oficial miercurea trecută de Organizația Meteorologică Mondială.
Acesta funcționează în felul următor: Pe măsură ce lumea arde combustibili fosili și pompează poluarea care încălzește planeta, temperaturile globale se încălzesc în mod constant. Acest lucru duce la valuri de căldură mai intense, alături de o serie de alte efecte, cum ar fi fenomene meteorologice mai extreme, topirea ghețarilor și creșterea nivelului mării.
Peste aceste tendințe de încălzire pe termen lung se suprapun fluctuațiile naturale ale climei, dintre care cele mai importante sunt La Niña, care are un efect de răcire, și El Niño, care are un efect de încălzire.
„Așadar, avem o lume caldă în mod natural, plus semnalul din ce în ce mai cald al schimbărilor climatice”, a declarat Friederike Otto, lector superior în știința climei la Institutul Grantham pentru schimbări climatice și mediu din Marea Britanie.
Deși temperaturile record erau de așteptat, amploarea cu care au fost depășite unele dintre ele i-a surprins pe unii oameni de știință.
Faptul că luna iunie a fost cu jumătate de grad mai caldă decât o lună iunie obișnuită „este pur și simplu extraordinar” pentru un record de temperatură globală, a declarat Buontempo. De obicei, aceste recorduri – care sunt medii ale temperaturilor din întreaga lume pentru întreaga lună – sunt depășite cu o zecime sau chiar o sutime de grad.
Alții au fost luați prin surprindere de natura evenimentelor meteorologice extreme.
„Ne așteptam să vedem valuri de căldură, inundații și secete din ce în ce mai frecvente în întreaga lume. Dar intensitatea unora dintre aceste evenimente este puțin surprinzătoare”, a declarat Peter Stott, cercetător științific în domeniul atribuirii climei la Met Office din Marea Britanie.
Există „o îngrijorare tot mai mare cu privire la faptul că schimbările climatice nu sunt chiar atât de liniare pe cât am fi crezut”, a declarat acesta pentru CNN. Oamenii de știință încearcă să afle dacă nu cumva modelele meteorologice în sine s-ar putea schimba, făcând valurile de căldură mult mai intense decât prevăd modelele climatice.
Se anunță cel mai fierbinte an înregistrat vreodată
Deși oamenii de știință nu pot fi încă siguri, unii spun că acest an este cel puțin pe cale să devină cel mai cald înregistrat vreodată.
Stelele se aliniază pentru ca recordul să cadă. Din punct de vedere istoric, recordurile de căldură la nivel global tind să cadă în anii El Niño, iar actualul record, 2016, a coincis cu un El Niño puternic.
În luna mai, o analiză Berkeley Earth a estimat la 54% șansele ca anul 2023 să fie cel mai cald record înregistrat vreodată. Cum luna trecută s-a dovedit a fi cea mai caldă lună iunie înregistrată vreodată, acest procent va crește, a declarat Robert Rohde, cercetător principal la Berkeley Earth.
Cu cât de mult rămâne incert, a declarat el pentru CNN, „dar pare mai mult decât probabil că 2023 va fi un an record”.
Recordurile sunt modul în care lumea ține evidența crizei climatice. Cu toate acestea, unii oameni de știință avertizează că atenția acordată acestor cifre mari poate eclipsa pericolele din lumea reală pe care le amplifică: Valurile de căldură, inundațiile și secetele devin mult mai frecvente, mai severe și mai durabile pe măsură ce Pământul se încălzește.
„Este destul de frustrant”, a spus Otto. Lumea se agață de recordurile de succes, dar „aceste recorduri de căldură nu sunt cifre interesante”, a declarat ea pentru CNN. „Ele înseamnă că oamenii și ecosistemele mor, că oamenii își pierd mijloacele de trai, că terenurile agricole vor fi inutilizabile”.
Impactul uman al vremii extreme din acest an a fost deja foarte puternic.
La sfârșitul lunii iunie, Texasul și sudul SUA au fost sufocate de un val de căldură cu trei cifre, cu o umiditate extremă care a făcut ca temperaturile să pară și mai ridicate și a îngreunat răcirea corpului. Căldura s-a extins și în Mexic, unde temperaturile extreme au ucis cel puțin 112 persoane între martie și sfârșitul lunii iunie.
China se luptă de câteva săptămâni cu temperaturi caniculare. Beijingul, care se confruntă cu unul dintre cele mai brutale valuri de căldură înregistrate vreodată, a înregistrat săptămâna aceasta temperaturi de peste 40 de grade Celsius (104 grade Fahrenheit).
În India, unele zone din nordul țării se luptă cu o căldură necruțătoare, în timp ce aproape o jumătate de milion de locuitori din nord-estul țării au fost afectați de inundații grave care au provocat alunecări de teren devastatoare, soldate cu victime.
„Toate aceste tipuri de evenimente extreme sunt absolut în concordanță cu ceea ce ne așteptăm să se întâmple tot mai des pe măsură ce continuăm să încălzim globul”, a spus Francis.
Și pe măsură ce El Niño se întărește, este probabil să vedem mai multe fenomene meteo extreme, a adăugat ea, nu doar vara, ci și iarna, când El Niño are cea mai mare influență asupra vremii din emisfera nordică.
Avertismente nerespectate
Pentru oamenii de știință din domeniul climei, acesta este un moment de „v-am spus eu” pe care nu și l-au dorit niciodată.
„Acest lucru nu ar fi trebuit să se întâmple”, a spus Stott.
Timp de decenii, oamenii de știință au avertizat asupra a ceea ce se va întâmpla cu temperaturile globale dacă lumea nu va reuși să renunțe la obiceiul combustibililor fosili și să limiteze poluarea care încălzește planeta. Dar nu au fost ascultați, a spus el.
Să vedem cum schimbările climatice se desfășoară în fața noastră „este înspăimântător”, a adăugat el, pentru că „acest lucru va continua să se înrăutățească din ce în ce mai mult și să devină din ce în ce mai extrem. Deci ceea ce vedem acum este doar o avanpremieră a ceea ce s-ar putea întâmpla dacă eforturile de reducere a emisiilor nu vor avea succes”.
Singurul aspect pozitiv ar putea fi faptul că aceste înregistrări ajută la tragerea semnalelor de alarmă și convinge oamenii să facă presiuni asupra liderilor politici pentru a acționa, a spus Otto. „Sper că poate mai mulți oameni vor realiza că acest lucru se întâmplă cu adevărat și că este foarte periculos.”