Photo 9853105 / Airlines © Riderofthestorm | Dreamstime.com

Zborurile din Europa sunt de până la 30 de ori mai ieftine decât călătoriile cu trenul și încurajează poluarea – potrivit Greenpeace

Zborurile ieftine și biletele de tren scumpe din Europa promovează formele de transport poluatoare, afirmă Greenpeace, iar scutirile fiscale „scandaloase” încurajează oamenii să încălzească planeta în timp ce pleacă în vacanță, potrivit The Guardian.

Biletele de tren costă în medie de două ori mai mult decât biletele de avion pentru aceleași rute, potrivit unei analize publicate joi de Greenpeace. Activiștii au comparat bilete pe 112 rute în nouă zile diferite. Pentru a ajunge de la Londra la Barcelona, au constatat că prețul trenului este de până la 30 de ori mai mare decât cel al unui avion.

În această săptămână, destinațiile de vacanță din întreaga Europă au fost afectate de o căldură mortală, care a devenit și mai fierbinte din cauza gazelor cu efect de seră eliberate de arderea combustibililor fosili.

„Biletele de avion de 10 euro sunt posibile doar pentru că alții, cum ar fi muncitorii și contribuabilii, plătesc adevăratul cost”, a declarat Lorelei Limousin, militantă pentru climă la Greenpeace. „Pentru binele planetei și al oamenilor, politicienii trebuie să acționeze pentru a schimba această situație și să facă din mersul cu trenul opțiunea mai accesibilă.”

Zborul este una dintre cele mai poluante activități pe care le poate face o persoană și, de asemenea, una dintre cele mai greu de curățat. Spre deosebire de mâncatul unui hamburger sau de condusul unei mașini – care au alternative mai puțin poluante, cum ar fi cărnurile pe bază de plante și vehiculele electrice – nu există nicio modalitate de a zbura fără a schimba clima. Experții au criticat sistemele care pretind că ar compensa emisiile cauzate de zborul cu avionul, considerându-le eronate.

Zborul este una dintre cele mai poluante activități pe care le poate face o persoană și, de asemenea, una dintre cele mai greu de curățat. Spre deosebire de mâncatul unui hamburger sau de conducerea unei mașini – care au alternative mai puțin poluante, cum ar fi carnea pe bază de plante și vehiculele electrice – nu există nicio modalitate de a zbura fără a schimba clima. Experții au criticat sistemele care pretind că ar compensa emisiile cauzate de zborul cu avionul, considerându-le eronate.

Activiștii Greenpeace au constatat că, în medie, călătoriile cu trenul sunt mai scumpe decât cele cu avionul pe 79 dintre cele 121 de rute studiate. Pe multe rute, au existat zile individuale în care trenul a fost mai ieftin decât avionul, chiar dacă costul mediu a fost mai mare.

Trenurile au învins avioanele în opt sau nouă din cele nouă zile testate pe 23 dintre rutele analizate. Jumătate dintre acestea au fost considerate „grozave” pentru că aveau conexiuni regulate și fiabile, o viteză bună și bilete sub 150 de euro.

Printre cele mai bune linii se numără Lisabona-Porto și Madrid-Barcelona pentru călătoriile interne și Berlin-Praga, Zurich-Viena și Praga-Budapesta pentru călătoriile internaționale. Niciuna dintre cele mai bune linii de trenuri internaționale nu implică Marea Britanie, Franța, Spania sau Italia.

În general, studiul a fost „bine făcut” și a luat în considerare complexitatea sistemului, cum ar fi momentul rezervării, a declarat Stefan Gössling, profesor la Universitatea Linnaeus din Suedia, care a studiat emisiile de zboruri. „Acestea fiind spuse, constatările nu reprezintă o surpriză, deoarece transportul aerian este foarte subvenționat”.

În Europa, companiile aeriene nu plătesc taxe pe kerosen și plătesc puține taxe pe bilete sau TVA. Emisiile lor sunt taxate doar pentru zborurile în Europa – la un nivel inferior costului social al carbonului. Un studiu publicat la începutul acestei luni de Agenția de Transport și Mediu, un grup de campanie ecologistă, a constatat că guvernele europene au pierdut 34,2 miliarde de euro din cauza impozitării deficitare a aviației în 2022. Raportul a constatat că acest „decalaj fiscal” va crește la 47,1 miliarde de euro în 2025.

„Pe scurt: dacă zburați cu avionul, sunteți subvenționat; dacă mergeți cu trenul, sunteți pedepsit prin prețuri mai mari – precum și prin faptul că drumul este adesea mai lung”, a declarat Gössling.

Industria aviatică este responsabilă pentru aproximativ 2,5% din poluarea globală cu carbon, dar eliberează și alte gaze care încălzesc și mai mult planeta. Un studiu realizat în colaborare cu Gössling a arătat că doar 11% din lume a zburat în 2018, iar cel mult 4% a zburat în străinătate.

Agenția Internațională a Energiei, o organizație cu sediul la Paris condusă de miniștrii energiei din țările bogate, a solicitat factorilor de decizie politică să „taxeze aviația în funcție de impact, recunoscând că doar o minoritate din lume zboară”. De asemenea, agenția a recomandat creșterea utilizării combustibililor sustenabili pentru aviație.

Greenpeace a cerut ca guvernele să introducă „tichete climatice naționale, simple și accesibile”. În 2021, Austria a început să vândă un astfel de bilet care acoperă toate mijloacele de transport public din țară la prețul de 3 euro pe zi. În 2020, Luxemburg a devenit prima țară din Europa care a oferit transport public gratuit.

De asemenea, militanții au cerut eliminarea treptată a subvențiilor acordate companiilor aeriene.

„Avioanele poluează mult mai mult decât trenurile, așa că de ce sunt oamenii încurajați să zboare?”, a declarat Limousin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *