Photo 31862631 © Oleg Zhukov | Dreamstime.com

Planul privind reducerea emisiilor din Emiratele Arabe Unite, gazda COP, este „insuficient” – analiză

Noile planuri de reducere a emisiilor de dioxid de carbon ale Emiratelor Arabe Unite, gazda negocierilor ONU din acest an privind clima, au fost catalogate joi drept „insuficiente” de o analiză care a criticat această națiune bogată în petrol pentru că și-a subminat propriile obiective prin planurile de creștere a producției de combustibili fosili, scrie AFP.

Emiratele Arabe Unite, care vor găzdui discuțiile COP28 ale Națiunilor Unite în noiembrie și decembrie, și-au publicat săptămâna trecută planurile actualizate privind schimbările climatice, stabilind un obiectiv mai strict de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu 19% până în 2030, comparativ cu nivelurile din 2019.

Însă Climate Action Tracker, un proiect de analiză condus de organizații non-profit care se ocupă de climă, a declarat că, deși acest lucru reprezintă o îmbunătățire față de planul anterior al EAU, intenția de a crește producția de combustibili fosili ar face ca acest obiectiv să devină „irealizabil”.

„Deși EAU și-a actualizat obiectivul, când atât de multe guverne nu au făcut-o, mai are un drum lung de parcurs pe mai multe planuri, inclusiv în ceea ce privește politicile de atingere a obiectivului său și de înțărcare de la combustibilii fosili”, a declarat Santiago Woollands de la NewClimate Institute, unul dintre grupurile care au realizat analiza.

Lumea rămâne departe de obiectivele Acordului de la Paris de a limita încălzirea globală la două grade Celsius – și de preferință la 1,5 grade Celsius.

Între timp, temperaturile globale au atins recorduri în această lună, iar oamenii de pe întreaga planetă au fost loviți de inundații, furtuni și valuri de căldură care au distrus recoltele.

„Nu am ajuns încă acolo”
Experții ONU în domeniul climei au declarat că emisiile globale trebuie reduse cu 43% până în 2030, față de nivelurile din 2019, pentru a menține limita de 1,5C la îndemână.

Săptămâna trecută, ministrul schimbărilor climatice din Emiratele Arabe Unite a recunoscut că contribuția națională determinată (NDC) actualizată a țării nu a atins obiectivul de la Paris, promițând să facă mai mult în viitor.

„Nu am ajuns încă acolo”, a declarat Mariam Almheiri.

Climate Action Tracker a salutat îmbunătățirile aduse obiectivelor și metodelor de raportare ale EAU.

Dar a declarat că există un decalaj „îngrijorător de mare” între politicile actuale ale țării, NDC-ul său și tipul de acțiuni necesare pentru a se alinia la 1,5C – și puține detalii despre cum va ajunge la emisii nete zero până la jumătatea secolului.

Obiectivul publicat de EAU se referă doar la emisiile interne, deci nu include poluarea care încălzește planeta generată de petrolul exportat de EAU, care produce în prezent aproximativ trei milioane de barili pe zi, conform OPEC.

Gigantul petrolier de stat ADNOC intenționează, de asemenea, să investească 150 de miliarde de dolari în extinderea sectorului petrolier și al gazelor, în ciuda avertismentelor experților ONU în domeniul climei, potrivit cărora nicio nouă instalație de combustibili fosili nu este compatibilă cu 1,5C.

Țara are totuși un obiectiv de triplare a producției de energie regenerabilă și de reducere a emisiilor în toate domeniile, de la industrie la transporturi, inclusiv un nou accent pe mașinile electrice.

Directorul executiv al ADNOC, Sultan Al Jaber, care va conduce discuțiile privind clima, a declarat că se așteaptă ca combustibilii fosili să continue să joace un rol, deși redus și cu utilizarea unor tehnologii adesea controversate pentru a „reduce” sau neutraliza emisiile.

Cel mai recent plan menționează scheme de dezvoltare a captării și stocării carbonului – care să împiedice emisiile de carbon de la centralele electrice – precum și aspirarea directă a carbonului din aer.

Însă Climate Action Tracker și-a exprimat îngrijorarea cu privire la dependența de această tehnologie, afirmând că nu a specificat „amploarea reducerilor și eliminărilor de emisii pe care le-ar reprezenta”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *