Photo 53826726 © Markwaters | Dreamstime.com

Vocea femeilor trebuie auzită în economie și business, unde reprezentarea vine de cele mai multe ori dinspre vârfuri

Nadia Calvino, care conduce ministerul Economiei din Spania, protestează împotriva lipsei de reprezentare a femeilor în economie și business. Anul trecut, ea s-a regăsit în situația de a fi singura femeie din fotografia de grup menită să promoveze evenimentul Madrid Leaders Forum, ceea ce a determinat-o să iasă din scenă în semn de protest, potrivit agenției de presă Reuters.

„Nu mai putem să considerăm în continuare că este normal ca 50% din populație să nu fie reprezentată corespunzător”, a declarat Calvino, care a promis că nu va mai participa la evenimente unde este singura femeie prezent, protestând astfel față de lipsa de reprezentare a femeilor în economie și business.

La nivel internațional există iluzia unor adevărate motive de sărbătoare cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii, când vine vorba despre reprezentare. Până la urmă, Fondul Monetar Internațional, Organizația Mondială a Comerțului, Banca Centrală Europeană și Trezoreria SUA sunt toate conduse de femei.

Egalitatea de gen și decalajul salarial în România, între mit și realitate. Ce uităm atunci când lăudăm avansul din țara noastră?

Totuși, la nivel general femeile rămân o categorie mult prea puțin reprezentată dincolo de această minoritate de la vârful unor domenii sau instituții. Economia și businessul par să rămână în continuare activități dominate de bărbați în costume.

„Lipsa de reprezentare continuă a femeilor în economie este o problemă sistemică și structurală. Nu este doar o situație care ține de corectitudine, ci și de prosperitate globală pe termen lung”, a declarat Ngozi Okonjo-Iweala, prima femeie care a ajuns la conducerea Organizației Mondiale a Comerțului.

La nivel global, Inițiativa Women in Economics își propune să promoveze în mod real egalitatea de gen în acest domeniu. Conform indexului realizat de organizație pentru anul 2022, femeile reprezintă între 10% și 24% din pozițiile de top din domeniul economic la nivel global, într-un indicator care cuprinde atât femeile din mediul academic, cât și pe cele din sectorul public și sectorul privat.

„Nu există femei în manuale și majoritatea numelor promovate în economie sunt ale unor bărbați”, a declarat Sandra Kretschmer, cercetătoare și membră a Inițiativei Women in Economics.

Friderike Welter este șefa Institutului german pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii (IfM), reprezentând așa-numitele „mittelstand”-uri care au transformat Germania într-un exportator de succes. Ea este de părere că lipsa femeilor din rolurile de top le descurajează și pe alte femei să aleagă economia și businessul drept cariere viabile.

Datele arată că dezechilibrul există încă din școală. Atât la universitățile din SUA, cât și la cele din Germania, femeile reprezintă circa o treime dintre studenții înscriși la facultăți de economie și de business. Motivele din spatele acestei realități sunt complexe.

Unul dintre ele vine din clișeul că bărbații sunt mai pricepuți la matematică și gândire analitică, ceea ce ar putea fi descurajator pentru femei, după cum a subliniat Katharina Wrohlich, liderul grupului de studii de gen în economie în cadrul institutului german DIW.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *