Industria energiei regenerabile din România a înregistrat un salt semnificativ de 69,3% față de anul precedent în ceea ce privește veniturile operaționale obținute în 2022, la 9,6 miliarde de euro. Creșterea prețurilor la electricitate, împreună cu un impuls din ce în ce mai mare către energia verde, au creat un mediu favorabil pentru companiile din domeniul energiei regenerabile, arată un studiu al See Next, care a analizat date de la 633 de companii românești.
În 2022, costurile materialelor din industria energiei regenerabile din România au crescut cu aproape 80% din cauza întreruperilor din lanțul de aprovizionare. Costurile cu forța de muncă, amortizarea și deprecierea înregistrează, de asemenea, creșteri substanțiale.
Potrivit sursei citate, sectorul a înregistrat o marjă de profit net impresionantă de 20,9% în 2022. Rezultatul final al anului a fost mai mult decât dublu, la 2 miliarde de euro.
Un nou vârf al numărului de companii la orizont?
După o prăbușire a numărului de companii nou înființate în 2020, s-a înregistrat o revenire în 2021 și 2022, pe fondul Planului național integrat privind energia și clima din România (INECP) și al unui nou obiectiv pentru o cotă de 30,7% de energie din surse regenerabile în consumul total de energie în 2030.
În perioada 2021-2022, segmentul prosumatorilor a fost, de asemenea, stimulat de un act legislativ reîmprospătat care facilitează accesul mai rapid la rețea și de stimulente financiare prin scutiri de taxe.
Apetitul din partea investitorilor străini
În timp ce majoritatea sectorului energiei regenerabile din România este controlată de acționari locali, investitorii străini joacă un rol important în comparație cu alte țări din regiune – aproximativ 38% dintre entitățile incluse în analiză erau deținute de investitori străini din 39 de țări diferite.
Italia a fost liderul investițiilor străine în sectorul energiei regenerabile din România, cu 43 de entități sau un procent solid de 17,8% din companiile cu capital străin provenind din această țară mediteraneană.