Consilierii științifici ai ONU au recomandat ca Marea Barieră de Corali să nu fie inclusă pe o listă a siturilor din patrimoniul mondial „în pericol”, dar au subliniat că cel mai mare sistem de recif de corali al planetei este în continuare „grav amenințat” de încălzirea globală și de poluarea apei, potrivit The Guardian.
Într-un raport, Unesco a afirmat că guvernul australian a luat măsuri pozitive pentru a proteja reciful de la vizita unei misiuni de monitorizare a ONU în Queensland, în martie anul trecut.
Guvernul a declarat că raportul reprezintă o confirmare a faptului că acționează cu privire la schimbările climatice și că „lucrează din greu pentru a proteja reciful și că restul lumii a observat”.
Consilierii științifici ai ONU au recomandat ca Marea Barieră de Corali să nu fie inclusă pe o listă a siturilor din patrimoniul mondial „în pericol”, dar au subliniat că cel mai mare sistem de recif de corali al planetei este în continuare „grav amenințat” de încălzirea globală și de poluarea apei.
Într-un raport, Unesco a afirmat că guvernul australian a luat măsuri pozitive pentru a proteja reciful de la vizita unei misiuni de monitorizare a ONU în Queensland, în martie anul trecut.
Guvernul a declarat că raportul reprezintă o confirmare a faptului că acționează cu privire la schimbările climatice și că „lucrează din greu pentru a proteja reciful și că restul lumii a observat”.
Recomandările din raport – inclusiv un set de „proiecte de decizii” – vor fi analizate la reuniunea din septembrie a comitetului pentru patrimoniul mondial, format din 21 de țări, care se va desfășura în Arabia Saudită, care prezidează în prezent comitetul.
Raportul de anul trecut al misiunii ONU a enumerat mai multe măsuri pe care guvernele federal și de stat ar trebui să le ia pentru a proteja reciful, inclusiv accelerarea îmbunătățirii calității apei, o lansare mai rapidă a strategiei de pescuit sustenabil a statului și eliminarea setcilor din parc.
De asemenea, raportul a afirmat că guvernul ar trebui să aibă „angajamente clare” de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră „în concordanță cu eforturile necesare pentru a limita creșterea temperaturii medii globale la 1,5C peste nivelurile preindustriale”.
De la misiunea ONU din martie, raportul a afirmat că guvernul Albanese a legiferat un obiectiv îmbunătățit de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu 43% până în 2030 și de a ajunge la emisii nete zero până în 2050.
Experții au declarat că ultimul obiectiv al Australiei pentru 2030 nu este în concordanță cu obiectivul global de menținere a încălzirii globale la 1,5C.
În ciuda faptului că eforturile depuse de guvernul statal și federal ar trebui „remarcate cu apreciere”, raportul mai spune că reciful „rămâne sub o amenințare serioasă și că sunt necesare acțiuni urgente și susținute” pentru „a îmbunătăți rezistența pe termen lung a [recifului]”.
Raportul UNESCO, care include contribuții din partea Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii, a fost pozitiv în ceea ce privește angajamentele Australiei de a cheltui 1,2 miliarde de dolari pentru a reduce nutrienții și îngrășămintele care se varsă în apele recifului.
Dar este nevoie de o „schimbare drastică” pentru a atinge obiectivele de calitate a apei în ceea ce privește sedimentele fine și azotul dizolvat. În ceea ce privește calitatea apei, „progresul rămâne lent”, se arată în raport.
De la misiunea ONU, Queensland a promis „punerea în aplicare completă” a strategiei sale de pescuit durabil până la sfârșitul acestui an și să se asigure că reciful va fi liber de pescuitul cu setci până în iunie 2027.
Ministrul federal al mediului, Tanya Plibersek, a declarat: „Proiectul de decizie al Unesco recunoaște că, sub conducerea laburistă, Australia este din nou serioasă în ceea ce privește protejarea recifului și luarea de măsuri privind schimbările climatice.
„Marea noastră Barieră de Corali este una dintre cele mai remarcabile minuni naturale ale planetei. Îi încurajez pe oamenii din întreaga lume să vină și să vadă cu ochii lor frumosul nostru recif – sunteți bineveniți.”
UNESCO recomandă ca Australia să fie rugată să prezinte în februarie anul viitor un raport de progres privind eforturile sale de reducere a poluării și a amenințărilor cauzate de pescuit.
Oamenii de știință din domeniul recifului sunt îngrijorați că sistemul climatic El Niño va crește riscul ca reciful să se confrunte cu un alt fenomen de albire în masă în această vară.
În raportul Unesco se spune: „Secvența de evenimente de albire din 2016, 2017, 2019 și 2022, dintre care cel din urmă a avut loc pentru prima dată în timpul unui an La Niña, este extrem de îngrijorătoare”.
Purtătorul de cuvânt al Verzilor pentru oceane, senatorul Peter Whish-Wilson, a declarat că „lumea va urmări” soarta recifului, iar guvernul „ar trebui să își amintească acest lucru data viitoare când, în mod inevitabil, va căuta să aprobe un alt proiect de combustibil fosil”.
În 2021, guvernul Morrison a lansat un efort furibund de lobby asupra membrilor comisiei, după ce Unesco a recomandat ca reciful să intre pe lista „în pericol” din cauza impactului schimbărilor climatice și a poluării cauzate de fermele agricole.
Comitetul a respins avizul științific și a fost de acord să nu pună reciful pe lista de pericol.
Ministrul alternativ al mediului, Jonathon Duniam, a declarat că investițiile Coaliției în recif „au însemnat că Unesco nu a clasificat niciodată reciful ca fiind „în pericol” sub guvernul nostru”.
El a spus: „Planurile noastre au dus la niveluri fără precedent de acoperire cu corali tari în timpul a ceea ce Unesco însăși a descris ca fiind o perioadă de „știință și gestionare fără precedent” a recifului”.
Richard Leck, șeful departamentului pentru oceane al WWF-Australia, a declarat că Unesco a „ținut guvernele australian și Queensland în perioada de probă”.
Leck a declarat că ultimele cifre au arătat că defrișările de terenuri în bazinele hidrografice ale recifului au crescut și că sunt necesare obiective îmbunătățite de reducere a emisiilor la nivel federal și în Queensland, care are cel mai puțin ambițios obiectiv pentru 2030 dintre toate statele.
El a spus: „Există o oportunitate pentru Australia de a-și îmbunătăți jocul înainte de a i se cere să prezinte un raport de progres comitetului pentru patrimoniul mondial anul viitor”.
Dr. Lissa Schindler, militantă pentru recif la Australian Marine Conservation Society, a declarat că recomandarea UNESCO a fost un „vot de încredere” și că guvernul trebuie acum să își respecte promisiunile, în condițiile în care reciful se confruntă cu riscul de albire a coralilor în această vară.