Autoritățile din statul mexican Chihuahua, situat în nord-vestul țării, au interzis artiștilor să cânte versuri misogine în localurile de muzică live. Chihuahua, capitala statului, care se învecinează cu SUA, a adoptat o măsură prin care se interzice muzicienilor să interpreteze cântece care promovează violența împotriva femeilor, potrivit The Guardian.
Acest lucru înseamnă că popularul star portorican de reggaeton Bad Bunny, al cărui concert a fost sold out în țară anul trecut, și cel mai difuzat artist din Mexic, Peso Pluma, un lider al genului „narco baladă”, ar putea să nu fie bineveniți datorită versurilor lor lăudăroase și misogine.
Consilierul Patricia Ulate, din partea partidului Pan, care a introdus reforma în consiliul municipal, a declarat că „realitățile dure” – inclusiv violența gravă împotriva femeilor și o cultură durabilă a machismului – au motivat legislatorii să acționeze săptămâna trecută împotriva promovării violenței de gen.
Transgresorii riscă o amendă de până la 55.000 de lire sterline (1,2 milioane de pesos), iar banii strânși sunt donați programelor municipale pentru femei și adăposturilor pentru violența domestică. Legislatorii au insistat că legea nu a fost menită să vizeze un anumit gen muzical.
„Chihuahua este una dintre cele cinci municipalități din stat cu alertă de gen, declarată din cauza ratelor ridicate de violență structurală împotriva femeilor”, a declarat Ulate, șefa comisiei municipale pentru femei, familii și egalitate de gen. „Orice acțiune care contribuie la eradicarea acestor circumstanțe contează.”
Modificarea legilor privind licențele se va aplica evenimentelor reglementate de municipalitate. Abuzurile domestice raportate în oraș au crescut vertiginos.
Primarul municipiului, Marco Bonilla, a declarat că vor fi impuse sancțiuni financiare pentru „oricine [cântă] melodii care promovează violența împotriva femeilor”. El a numit această violență o „pandemie”, șapte din zece apeluri la poliția orașului fiind legate de violența în familie. Muzica live care obiectifică și sexualizează femeile va fi considerată violență, a declarat Bonilla.
Președintele mexican, Andrés Manuel López Obrador, a afirmat luna trecută dreptul muzicienilor de a „cânta ce vor”, dar a criticat artiștii care glorifică violența și consumul de droguri. „Nu vom rămâne tăcuți când vor spune că [pastilele de ecstasy] sunt bune și că au o armă de calibrul 50, iar idolii lor sunt cei mai faimoși traficanți de droguri”.
Congresmanul statului Chihuahua, Francisco Sánchez, din partea partidului Mișcarea Cetățenească, s-a pronunțat împotriva interdicției ca fiind „inutilă și retrogradă”. El a declarat presei locale: „Amenință libertatea și chiar contravine articolului 6 din Constituție, care apără manifestarea ideilor.”
În 2015, orașul cu 1 milion de locuitori a interzis difuzarea de muzică care pledează pentru crimă în cadrul evenimentelor publice. O formație populară din Mexic, Los Tigres del Norte, a fost amendată cu 500.000 de pesos (23.000 de lire sterline) în 2017 după ce a interpretat cântece despre traficul de droguri.
Cancún, o destinație turistică populară de pe coasta de est, care a fost scena violențelor cartelurilor, a luat măsuri în luna mai pentru a interzice concertele cu versuri care promovează violența.
Ciudad Juárez este cel mai mare oraș ca număr de locuitori din statul Chihuahua și a devenit notoriu pentru femicidul sexual sistematic. Veronica Corchado, o apărătoare a drepturilor femeilor din oraș, a declarat: „Realitatea este că avem o problemă de violență de gen care nu poate trece neobservată… [Femeile trebuie] să facă parte din procesul de luare a deciziilor politice de zi cu zi, astfel încât femeile să aibă oportunități mai bune, o voce, o opinie cu privire la aspectele politice privind problemele de zi cu zi.”