Un satelit a fost lansat în noaptea de joi spre vineri din Florida, având la bord un nou instrument dezvoltat de NASA pentru a măsura cu un mare grad de exactitate – în fiecare oră şi în fiecare cartier – poluarea aerului de deasupra Americii de Nord, informează AFP.
Acest instrument ştiinţific, denumit TEMPO, ar trebui să permită monitorizarea agenţilor de poluare cu o mai mare precizie, de la sursa lor emiţătoare şi până la răspândirea lor în atmosferă cu ajutorul vânturilor.
Aplicaţiile dispozitivului sunt numeroase: îmbunătăţirea alertelor pentru locuitori în cazul unei proaste calităţi a aerului, mai buna identificare a locurilor în care noi detectoare trebuie să fie instalate la sol şi ajutarea cercetărilor despre impactul poluanţilor atmosferici asupra sănătăţii. De asemenea, TEMPO va monitoriza poluarea provocată de incendiile de vegetaţie, devenite tot mai frecvente din cauza schimbărilor climatice. O caracteristică unică a TEMPO, care are dimensiunea unei mașini de spălat și care a fost descris ca un laborator de chimie în spațiu, este că va fi găzduit de un satelit de comunicații Intelsat pe orbita geostaționară.
Sateliţii utilizaţi până în prezent pentru a face acest tip de monitorizări în Statele Unite se află la o altitudine de aproximativ 700 de kilometri şi execută 15 rotaţii complete în jurul Terrei pe zi.
TEMPO, ce are o greutate de aproape 140 de kilograme, va deveni un satelit plasat pe o orbită geostaţionară, la o altitudine de peste 35.000 de kilometri. El se va roti în jurul Terrei în acelaşi timp cu rotaţia planetei noastre în jurul propriei axe, fapt care îi va permite să rămână tot timpul deasupra continentului nord-american.
Noul satelit a fost lansat vineri la ora locală 00:30 (04:30 GMT) la bordul unei rachete Falcon 9 a companiei SpaceX de la Centrul Spaţial Kennedy, situat în statul american Florida. El va executa în următoarele două săptămâni şi o serie de manevre suplimentare pentru a se poziţiona pe orbita programată, a declarat Jean-Luc Froeliger, vicepreşedintele companiei Intelsat.
„Orbita geostaționară este o orbită obișnuită pentru sateliții meteorologici și pentru sateliții de comunicații, dar un instrument de măsurare a calității aerului care să măsoare gazele nu fusese amplasat încă acolo”, a declarat Caroline Nowlan, fizician atmosferic la Harvard & Smithsonian Center for Astrophysics.
TEMPO, care va avea o durată de funcţionare de cel puţin doi ani, s-a alăturat astfel unui program de circa 25 de misiuni pe care NASA le-a dedicat activităţilor de monitorizare a Terrei.