Photo 229108014 © Mohammad Shoaib | Dreamstime.com

Topirea ghețarilor din Pakistan provoacă inundații periculoase și amenință milioane de oameni

Creșterea temperaturilor globale legate de schimbările climatice determină topirea rapidă a ghețarilor, creând mii de lacuri glaciare. Topirea ghețarilor indusă de schimbările climatice în Valea Shounter din Pakistan provoacă inundații bruște și pune în pericol mii de oameni, potrivit Euronews Green.

Valea Shounter din Pakistan, ținută de Kashmir, este adesea descrisă ca fiind „raiul pe pământ”. Este renumită pentru munții săi maiestuoși, cascadele, lacurile și ghețarii săi.

Dar acum, efectele negative ale schimbărilor climatice sunt din ce în ce mai evidente în aceste peisaje uluitoare.

Voluntarul local Muhammad Luqman este profund îngrijorat de viitor: „La ritmul în care se topesc ghețarii, mă tem că, dacă acest ghețar se sparge, așa cum s-a întâmplat în Gilgit-Baltistan anul trecut, și dacă se produce o inundație în Pakistan, 15.000 de oameni din această zonă ar fi în pericol”, spune el.

Pădurile lumii continuă să se micșoreze, în ciuda promisiunilor făcute la COP26, potrivit unui raport
Finanțarea pentru climă „ignoră” copiii vulnerabili. Iată cum putem schimba această situație
Inundațiile cresc pe măsură ce ghețarii se topesc în Pakistan
Inundațiile rapide din 2010 au făcut ravagii în Valea Shounter, provocând eroziunea terenurilor și pagube importante la culturi și case rezidențiale.

Locuitorii din satul Domail Pine au fost martori la fața locului la aceste consecințe îngrijorătoare. Ei au văzut cum apele inundațiilor se ridică rapid în pârâul care curge în apropierea caselor lor, transportând apă din ghețarul impunător.

Muhammad Rasheed Mughal, un sătean în vârstă de 75 de ani, povestește impactul inundațiilor de anul trecut, care au distrus poduri, case rezidențiale și terenuri.

„Inundația de anul trecut a măturat poduri, case rezidențiale, terenuri și totul. Anul acesta au fost ninsori abundente în munți”, spune el.

„Dacă ghețarii se sparg din nou în acest an și are loc o inundație, tot satul rămas va fi luat de ape. Nu avem pe cine să ne bazăm, stăm acolo doar cu ajutorul lui Allah”.

Câți ghețari sunt în Pakistan?
Pakistanul se mândrește cu peste 7.000 de ghețari, unul dintre cele mai mari totaluri pentru orice țară de pe Pământ.

Potrivit Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), până în 2018, peste 3.000 de lacuri s-au format din cauza topirii ghețarilor în regiunile Gilgit-Baltistan și Khyber Pakhtunkhwa din Pakistan.

33 dintre aceste lacuri sunt considerate a fi expuse riscului de inundații, reprezentând o amenințare gravă pentru peste 7 milioane de persoane care locuiesc în aval.

Anul trecut, țara s-a confruntat cu un potop fără precedent și cu precipitații musonice neașteptate. Aceasta a dus la scufundarea unei treimi din țară și la moartea a 1.700 de persoane.

Pakistanul estimează că inundațiile au afectat peste 33 de milioane de persoane, în principal în provinciile Sindh și Baluchistan.

Un alt studiu publicat săptămâna trecută a constatat că ghețarii din lanțurile muntoase Hindu Kush din Himalaya ar putea pierde până la 80% din volumul lor în acest secol, dacă emisiile globale de gaze cu efect de seră nu vor fi reduse rapid.

Centrul internațional pentru dezvoltarea integrată a munților, cu sediul la Kathmandu, a avertizat că inundațiile și avalanșele vor deveni mai probabile în anii următori.

Disponibilitatea apei dulci ar putea fi redusă pentru aproape 2 miliarde de oameni care trăiesc în aval de 12 râuri care își au originea în munți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *