Photo 148002900 © Nicoleta Raluca Tudor | Dreamstime.com

Top: cele mai bune și cele mai slabe orașe din Europa în ceea ce privește legăturile de transport prietenoase cu mediul înconjurător

Clean Cities Campaign (CCC), un grup de peste 80 de organizații care militează pentru o mobilitate cu emisii zero, a clasificat 42 de orașe în funcție de ofertele de transport public cu emisii zero și cele care încurajează utilizarea în comun a mijloacelor de transport, potrivit Euronews Green.

Raportul are ca scop urmărirea procesului de decarbonizare în aceste localități urbane.

Transportul cu emisii zero și opțiunile de călătorie care încurajează utilizarea în comun a mijloacelor de transport au fost în centrul atenției.

Cum au fost analizate localitățile?
În primul trimestru al anului 2023, rețeaua CCC, alături de firma de consultanță în domeniul sustenabilității Ricardo Energy & Environment, a început să adune date despre toate destinațiile prezentate.

Fiecare locație a fost apoi notată cu un punctaj de la zero la zece în funcție de o varietate de factori, inclusiv disponibilitatea mașinilor electrice, a bicicletelor și a scuterelor electrice utilizate la comun, numărul de autobuze cu emisii zero în uz și de puncte de încărcare electrică.

Orașele în sine au fost alese pentru că fac parte din dezbaterea privind mobilitatea urbană și dispun de o cantitate bună de date.

Cel mai mic oraș inclus a fost Lille, cu o populație de 195.278 de locuitori, iar cel mai mare, Greater London, cu o populație de 8.799.730 de locuitori.

Care sunt orașele europene cu cel mai curat și mai ecologic transport?
În ceea ce privește transportul public ecologic, nu va surprinde pe mulți faptul că orașele din Danemarca, Norvegia și Suedia au intrat în top zece.

De fapt, Copenhaga se află în fruntea clasamentului, urmată de Oslo, Paris, Amsterdam, Hamburg și Helsinki. Milano se află pe locul șapte, iar Lyon, Ljubljana și Lisabona completează primele locuri.

Parisul, Helsinki, Lisabona și Bruxelles au obținut câte un zece puncte în clasamentul privind utilizarea în comun a bicicletelor și scuterelor electrice, în timp ce Copenhaga, Amsterdam și Ljubljana au obținut același punctaj pentru utilizarea în comun a mașinilor electrice.

Potrivit analizei, Bucureștiul s-a clasat pe locul 31, între Praga (30) și Viena (32). Cele mai multe puncte le-am obținut, în ordine, la: numărul de autobuze electrice – 32%, închirierea mașinilor electrice (utilizarea la comun) – 23% și închirierea bicicletelor, trotinetelor și scuterelor electrice – 21%. Cel mai mic punctaj a fost înregistrat de infrastructura pentru încărcarea vehiculelor electrice – 8%. Acesta, este de altfel și cel mai mic scor înregistrat la acest parametru de toate orașele analizate.

Niciun oraș nu a primit nota maximă pentru autobuzele cu emisii zero.

Cele cinci orașe cu cel mai slab punctaj general din cele 42 analizate sunt Edinburgh, Birmingham, Granada, Dublin și, în cele din urmă, Greater Manchester.

Ce a relevat raportul cu privire la transportul cu emisii zero?
Ceea ce este surprinzător este faptul că, în comparație cu raportul mai amplu al CCC privind clasamentul mobilității urbane, orașe precum Milano, Ljubljana, Budapesta și Sofia au rezultate mai bune. Acest lucru arată că dezvoltarea transportului în comun și al transportului cu emisii zero nu este neapărat limitată de finanțare.

Raportul evidențiază importanța conducerii locale în progresul către un transport public cu emisii zero.

„Liderii orașelor care dau dovadă de spirit de conducere și ambiție sunt capabili să ia decizii de investiții înțelepte și agile, care le pot supraîncărca eforturile în direcția unui viitor urban cu emisii zero”, spune Barbara Stoll, director al Clean Cities Campaign. ,

„Nu este vorba în primul rând de a avea mai mulți bani – orașele care nu se numără printre cele mai bogate au obținut rezultate mult mai bune decât cele ale colegilor lor prin intermediul unor cadre de reglementare bune și al unei planificări orientate spre viitor.”

Una dintre concluziile raportului a fost că orașele Oslo, Copenhaga și Amsterdam rămân pe drumul cel bun pentru a avea sisteme de transport public complet fără emisii până în 2030.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *