Photo 47755296 © Seadam | Dreamstime.com

Temperatura oceanului din Florida a depășit 37 de grade Celsius, un potențial record

Apele de mică adâncime din sudul Floridei au depășit luni, timp de câteva ore, 100 grade Ferenheit (37,8 grade Celsius), putând stabili un nou record mondial cu temperaturi asociate mai degrabă cu cadă cu hidromasaj, potrivit AFP.

Măsurătorile au fost efectuate de la o singură baliză din Manatee Bay, la aproximativ 60 de kilometri sud-vest de Miami, la o adâncime de 1,5 metri.

O temperatură maximă de 101,1F (38,33 °C) a fost înregistrată la ora 18:00, dar a rămas peste 100F timp de aproximativ patru ore, au arătat datele oficiale.

Jeff Masters, meteorolog și fost om de știință guvernamental, a transmis pe Twitter că, deși nu există un record mondial oficial pentru temperatura la suprafața mării, o lucrare științifică din 2020 a constatat că maximul anterior ar fi putut fi de 99,7F (37,611 Celsius) înregistrat în Golful Kuweit.

Dar, a adăugat Masters, întrucât noua măsurătoare a fost efectuată în apropierea uscatului, „contaminarea măsurătorii cu efectele terestre și materia organică din apă ar putea… invalida recordul”.

„Cu excepția cazului în care există dovezi fotografice că nu au fost prezenți resturi, ar fi dificil de (verificat) recordul de 101 F (38,3C) ca fiind valabil”, a adăugat el pe rețelele de socializare.

Condițiile asemănătoare unei saune ar putea fi plăcute pentru unii oameni, însă căldura extremă susținută este devastatoare pentru ecosistemele recifurilor de corali și pentru speciile care depind de acestea.

Aceasta vine la câteva zile după ce organizația non-profit Coral Reef Foundation (CRF) a declarat că un recif din sudul Floridei la care a lucrat pentru a restaura a fost devastat.

„Echipele CRF au vizitat Sombrero Reef, un sit de restaurare la care lucrăm de peste un deceniu. Ceea ce am găsit a fost de neimaginat – mortalitate de 100% a coralilor”, a declarat Phanor Montoya-Maya, de la organizație, într-un comunicat.

Aproximativ 25% din toate speciile marine se găsesc în, pe sau în jurul recifurilor de corali, rivalizând cu biodiversitatea pădurilor tropicale, potrivit Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice din SUA.

Pe tot globul, Marea Mediterană a atins luni cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată, în timpul unui val de căldură excepțional, au declarat marți cercetători spanioli pentru AFP.

„Am atins un nou record… în ceea ce privește temperatura mediană zilnică la suprafața mării Mediteraneene: 28,71C (83,68F)”, a declarat Institutul de Științe Marine din Spania.

Precedentul record a fost înregistrat la 23 august 2003, cu o valoare mediană de 82,86F.

Iulie 2023 este pe cale să fie cea mai fierbinte lună absolută înregistrată vreodată, precum și cea mai fierbinte din potențial mii de ani, potrivit climatologului Gavin Schmidt de la NASA.

„Asistăm la schimbări fără precedent în întreaga lume”, a declarat el săptămâna trecută, recordurile fiind doborâte pe uscat și în mare, iar efectele fiind atribuite în cea mai mare parte schimbărilor climatice provocate de om.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *