Photo 259565213 © Bilalphotos | Dreamstime.com

Coca-Cola, McDonald’s și PepsiCo au fost desemnați cei mai mari poluatori de ambalaje din Marea Britanie

Coca-Cola, McDonald’s și PepsiCo au fost numite cele mai mari poluatoare de ambalaje din Marea Britanie, potrivit unui audit anual, citat de The Guardian.

Grupul de campanie Surfers Against Sewage a examinat peste 30.700 de articole poluante individuale colectate de 4.000 de cetățeni cercetători de-a lungul coastelor, canalelor, căilor ferate și străzilor din orașe pe o perioadă de 12 luni, până la 5 iunie 2023.

Auditul a constatat că 12 companii au fost responsabile pentru mai mult de două treimi (70%) din poluarea de brand acumulată pe parcursul anului. Coca-Cola s-a dovedit a fi cel mai mare poluator din Regatul Unit pentru al patrulea an consecutiv, fiind responsabilă pentru aproape o cincime (17%) din poluarea cu plastic de marcă.

Acest lucru s-a întâmplat în ciuda faptului că societatea a lansat inițiative de reducere a poluării cu plastic, cum ar fi introducerea de capace atașate în întregul său portofoliu de mărci în mai 2022.

McDonald’s s-a clasat pe locul al doilea, fiind responsabil pentru 11% din articolele poluante identificate, depășind PepsiCo, care a ocupat locul al treilea. Împreună, cele trei companii au fost responsabile pentru 37% din poluarea provocată de toate mărcile, în scădere cu două puncte procentuale față de auditul de anul trecut.

Printre ceilalți poluatori de top se numără Tesco, Haribo, Nestlé, Heineken, Mars, Carlsberg și Red Bull.

Izzy Ross, director de campanie la Surfers Against Sewage, a declarat că rezultatele sunt „șocante, dar din păcate nu surprinzătoare”.

„De la an la an, vedem aceiași vinovați responsabili pentru cantitățile dezgustătoare de poluare cu plastic de pe plajele noastre, din orașele noastre și din mediul rural. Aceștia trebuie să fie trași la răspundere pentru poluarea lor”, a spus aceasta.

Surfers Against Sewage face apel la companii să își asume responsabilitatea pentru întregul ciclu de viață al produselor lor prin reducerea ambalajelor și adoptarea unor modele de afaceri circulare.

Organizația caritabilă îndeamnă guvernul britanic să introducă un sistem de returnare a depozitelor (DRS) „all-in” pentru băuturi de toate dimensiunile și materialele. Guvernul a anunțat că intenționează să introducă un DRS care să nu includă sticla în Anglia, Țara Galilor și Irlanda de Nord, dar între timp a amânat punerea în aplicare până în 2025. O schemă similară din Scoția planificată de mult timp a fost, de asemenea, amânată până în 2025.

Ross a declarat: „Sistemele DRS s-au dovedit a fi foarte reușite în alte țări și nu există niciun motiv să presupunem că acest lucru nu ar fi valabil și în Regatul Unit.”

Un purtător de cuvânt al Coca-Cola a declarat: „La Coca-Cola continuăm să lucrăm cu partenerii noștri pentru a încuraja mai multă reciclare, sprijinind în același timp în mod activ mai multe inițiative menite să facă din gunoiul menajer un lucru de domeniul trecutului. Aici, în Marea Britanie, toate sticlele noastre sunt deja reciclabile, iar toate ambalajele noastre mai mici sunt fabricate din plastic 100% reciclat, cu excepția capacului și a etichetei.”

Un purtător de cuvânt al McDonald’s a declarat „Peste 90% din ambalajele noastre provin din surse reciclate sau regenerabile și pot fi reciclate. Ne încurajăm în mod activ clienții să se debaraseze de ambalajele noastre în mod responsabil.”

La rândul său, un purtător de cuvânt al PepsiCo UK a spus: „Recunoaștem că gunoiul de pe plajele noastre este o problemă uriașă și știm că trebuie să jucăm un rol semnificativ pentru a contribui la rezolvarea acestei provocări. Rămânem pe deplin angajați să reducem plasticul pe care îl folosim în întregul nostru portofoliu și facem progrese în direcția obiectivului nostru de a elimina plasticul virgin de origine fosilă din toate pungile noastre de chipsuri și gustări din Europa până în 2030.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *