Uniunea Europeană a aprobat propunerea Londrei de a le acorda producătorilor de mașini electrice din UE și din Regatul Unit mai mult timp pentru a se conforma cerințelor privind conținutul local pentru vehiculele electrice și baterii, anunță CE.
Astfel, aplicarea taxelor vamale vor fi amânate cu trei ani, până la 31 decembrie 2026. Acest lucru va împiedica intrarea în vigoare a unor norme mai stricte începând cu 1 ianuarie 2024 și aplicarea unui tarif de 10% pentru bunurile comercializate între UE și Regatul Unit care nu îndeplinesc aceste cerințe.
În acord cu noile reglementări ale Uniunii Europene, care urmau să intre în vigoare din ianuarie, automobilele fabricate fie în UE, fie în Marea Britanie ar fi trebuit să conțină în mare parte componente produse local pentru a se califica drept non-taxabile. Această măsură a fost implementată pentru a proteja industria europeană de importurile ieftine din țări precum China, care a devenit o prezență dominantă pe piața globală a vehiculelor electrice.
”Decizia de astăzi a Consiliului de parteneriat va asigura securitate juridică pentru operatorii europeni. În paralel, UE va acorda un important sprijin financiar producătorilor europeni de baterii durabile, în vederea consolidării capacității de producție de baterii în UE. Aceasta este o soluție echilibrată care protejează interesele UE”, a declarat Maroš Šefčovič, vicepreședinte executiv pentru Pactul verde european, relații interinstituționale și prospectivă.
UE preconizează că industria se va putea adapta la cerințele mai ridicate privind conținutul local până în 2027 prin extinderea producției de baterii pentru vehiculele electrice în această perioadă și va acorda 3 miliarde de euro în acest scop din Fondul pentru inovare.
Prelungirea regulilor de origine actuale este completată de un mecanism de blocare, care asigură faptul că regimul complet pentru cerințele privind conținutul local în temeiul Acordului comercial și de cooperare se va aplica începând din 2027, astfel cum se prevede în acordul respectiv. În consecință, nu vor mai fi posibile modificări înainte de 2032.
Foto: ID 33524863 © Buurserstraat386 |Dreamstime.com