Photo 230936773 © Peter Titmuss | Dreamstime.com

Țările UE au adoptat un nou obiectiv privind emisiile de gaze cu efect de seră pentru transportul maritim

Țările membre UE au adoptat vineri o strategie revizuită privind emisiile de gaze cu efect de seră pentru transportul maritim, care stabilește un obiectiv de zero emisii nete „până în 2050 sau în jurul acestei date”, care a fost considerat de grupurile de mediu ca fiind insuficient, anunță Reuters.

După mai multe zile de discuții la Londra, la sediul Organizației Maritime Internaționale, agenția ONU pentru transport maritim, țările membre au convenit să atingă nivelul zero net „până în 2050 sau în jurul acestui an, adică aproape de 2050, ținând cont de diferitele circumstanțe naționale”.

Comisia a anunțat că salută acordul la care s-a ajuns astăzi în cadrul Organizației Maritime Internaționale (OMI) de a-și revizui strategia din 2018 privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră provenite de la nave.

”Acordul este o etapă importantă pentru reducerea amprentei de carbon a transportului maritim internațional și pentru asigurarea faptului că sectorul transportului maritim contribuie în mod echitabil la atingerea obiectivelor Acordului de la Paris, proporțional cu cota sa de 3 % din emisiile globale. Acum că se ajunge la un acord, este important să se înceapă punerea în aplicare cât mai curând posibil”, arată Executivul.

Strategia revizuită pentru 2023 stabilește un obiectiv dezero emisii nete ale navelor „până în sau în jurul anului 2050, adică aproape de”. Aceasta reprezintă o creștere majoră a nivelului de ambiție în comparație cu strategia existentă pentru 2018, care vizează reducerea emisiilor provenite de la nave cu doar 50% în același orizont de timp. De asemenea, s-a convenit asupra unei traiectorii cu puncte de control orientative stabilite pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră provenite de la nave cu cel puțin 20% – depunând eforturi pentru 30% – în 2030 și cu cel puțin 70% – depunând eforturi pentru 80% – în 2040, ambele în comparație cu nivelurile din 2008. Comisia este pregătită să colaboreze cu statele membre ale UE și cu alte părți ale OMI pentru a pune în aplicare o traiectorie conformă cu obiectivul privind temperatura din Acordul de la Paris.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *