Incendiile de pădure intense sunt din ce în ce mai numeroase și mai intense în întreaga lume, o problemă din ce în ce mai gravă, care este parțial pusă pe seama abandonării terenurilor agricole tradiționale, scrie Euronews Green.
Incendiile de pădure au devenit un coșmar recurent în întreaga lume și nu numai vara. Este o problemă care se înrăutățește odată cu cea de-a șasea generație de incendii, sau mega-incendii forestiere, care sunt mai virulente și mai greu de stins din cauza secetei și a încălzirii globale.
Numai în Spania, în prima jumătate a anului 2023, au ars peste 65.000 de hectare. Aceasta reprezintă 55% din toate terenurile arse din Uniunea Europeană.
Țara conduce clasamentul după suprafața totală arsă, urmată de Franța cu 21.273 ha, România cu 19.909 ha și Portugalia cu 7.061 ha.
Terenuri agricole abandonate
Incendiile din peninsulă au distrus mai ales mărăcinișuri și păduri deschise. Problema este legată de abandonarea terenurilor agricole tradiționale și a mediilor rurale.
Raúl Arias este tehnician în cadrul Unității de apărare forestieră din regiunea Murcia, în estul Spaniei.
„Din cauza schimbărilor climatice cu care ne confruntăm și din cauza abandonului lumii rurale, care mărește încărcătura de combustibil vegetal din păduri, face ca aceste incendii să fie mai virulente și să se producă mai frecvent… Avem perioade mari de secetă”, a explicat el.
„Marea provocare este prevenirea, chiar mai mult decât extincția. Trebuie să creăm aceste [pauze sau goluri] pe teren și să promovăm utilizarea masei forestiere pe care o avem pentru a reduce acești combustibili.”
În Canada, câteva milioane de hectare au fost pârjolite până acum în acest an.
Consecințele incendiilor din Canada
Situația catastrofală fără precedent are în jur de 400 de incendii active, al căror fum și emisii enorme de monoxid de carbon au ajuns în țări atât de îndepărtate precum Portugalia și Spania.
Problema are consecințe globale pentru care cooperarea este esențială, potrivit lui Petr Olejsek, de la Federația Europeană a Pompierilor.
„Din punctul de vedere al Uniunii Europene, înseamnă că avem țări care au multă experiență în ceea ce privește incendiile de pădure, în special în sudul Europei”, a spus el.
„Dar ceea ce vedem acum este că incendiile de pădure au loc în Europa Centrală și de Nord Trebuie să cooperăm nu doar în momentul intervenției, ci trebuie să cooperăm și în faza de pregătire.
„Trebuie să facem schimb de informații cu privire la cele mai bune practici de prevenire a incendiilor. Și este foarte important să facem schimb de capacități specifice: cum ar fi pompieri, avioane, elicoptere… pentru că dacă ar trebui să cumperi toate acestea ar fi foarte costisitor. Cu care trebuie să stabilim o cooperare între țări.”
Pădurile oferă beneficii enorme planetei, motiv pentru care este esențial să se prevină incendiile și să se propună strategii de reducere a vulnerabilității lor.
În prezent, experții propun utilizarea dronelor, a sateliților și a rețelelor de senzori, împreună cu tehnici de inteligență artificială, care pot asigura o prevenire și o detectare mai rapidă și mai precisă a incendiilor.