ID 141544934 | Green Energy © Lovelyday12 | Dreamstime.com

Țările în curs de dezvoltare riscă să fie lăsate în urmă în dezvoltarea energiei verzi. „Nu poți industrializa în întuneric”

Liderii mondiali au declarat marți că țările în curs de dezvoltare riscă să rateze impulsul energiei verzi, dacă nu vor beneficia de sprijin financiar din partea țărilor bogate. 

La un Summit Global al Energiei Regenerabile, organizat în marja Adunării Generale a ONU, președintele Kenyei, William Ruto, a avertizat că, deși există tehnologii pentru a atinge obiectivul stabilit la COP28 anul trecut, fără investiții și sprijin, națiunile în curs de dezvoltare nu vor beneficia de energia verde. COP28, organizat la Dubai, a stabilit obiectivul de a tripla capacitatea globală de energie regenerabilă până în 2030.

„Africa primește mai puțin de 50% din investițiile globale în energie regenerabilă, deși găzduiește 60% din cele mai bune oportunități solare din lume”, a spus Ruto la summit, potrivit Reuters. „Deși continentul este bogat în resurse, energia nesigură sau costisitoare limitează capacitatea noastră de a valorifica aceste resurse pentru dezvoltare.”

Cu cererea globală de energie în creștere, țările vor trebui să utilizeze mai multă energie regenerabilă pentru a evita utilizarea combustibililor fosili. 

Rapoartele recente, inclusiv ale Agenției Internaționale pentru Energie, au arătat că obiectivul de a tripla capacitatea de energie regenerabilă este realizabil în acest deceniu, dar necesită reguli și reglementări stricte de autorizare, precum și investiții în dezvoltarea infrastructurii de transport și stocare a energiei.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că acest obiectiv va necesita „investiții masive” din partea sectorului public și privat, în special pentru „țările și regiunile în care există o lipsă de energie accesibilă și capital, iar costurile sunt atât de ridicate încât reprezintă un obstacol”.

Prim-ministrul Barbadosului, Mia Mottley, a spus că subvențiile pentru combustibilii fosili depășesc subvențiile pentru energia regenerabilă, ceea ce face ca dezvoltarea proiectelor de energie regenerabilă să fie mai costisitoare pentru statele mici. „Statele mici se confruntă cu această realitate: costul energiei regenerabile… va fi probabil mai mare decât al combustibililor fosili tradiționali”, a spus ea.

Mai devreme în aceeași zi, o coaliție formată din unele dintre cele mai mari companii, instituții financiare și orașe din lume, numită Mission 2025, a îndemnat guvernele să adopte politici despre care, spun ea, ar putea debloca până la 1 trilion de dolari în investiții în energie verde până în 2030, precum stabilirea de noi obiective de capacitate și oferirea de credite fiscale sau contracte de electricitate pe termen lung pentru a susține investițiile în industrie.

Separat, președintele american Joe Biden urmează să se adreseze Adunării Generale a ONU pentru ultima dată ca din funcția de președinte, iar un alt eveniment va discuta despre realizările climatice ale administrației sale.

„Ce va arăta el este cum Statele Unite au schimbat fundamental jocul – nu se concentrează pe dezastru și disperare, ci pe oportunitatea economică masivă, o șansă de a construi infrastructura și industria americană și o șansă de a consolida clasa de mijloc americană”, a spus Ali Zaidi, consilier național pentru climă la Casa Albă.

Liderii africani sunt deosebit de preocupați să găsească modalități de a-și extinde portofoliile de energie electrică, atât pentru a stimula dezvoltarea, cât și pentru a ajunge la sute de milioane de oameni care încă nu au acces deloc la electricitate.

Președinții Băncii Africane de Dezvoltare și Băncii Mondiale au vorbit luni despre proiectul lor de a extinde accesul la energie electrică pentru mai mult de 300 de milioane de oameni de pe continent, pentru care băncile caută investiții private de 30 de miliarde de dolari.

„Nu poți cu adevărat să crești economia globală fără energie”, a spus președintele Băncii Africane de Dezvoltare, Akinwumi Adesina, la un eveniment găzduit luni de Global Energy Alliance for People and Planet. „Nu poți industrializa în întuneric.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *