Impulsionată de obiectivele ambițioase ale Uniunii Europene privind clima și nevoită să își diversifice sursele de energie, Polonia își extinde capacitatea de energie regenerabilă.
Procentul energiei regenerabile în producția de electricitate a țării a înregistrat o creștere semnificativă, de la 15% în 2019 la 27% în 2023, conform unui raport al ONG-ului Bankwatch CEE.
Principalul focus al Poloniei este energia eoliană offshore în Marea Baltică, nu doar datorită potențialului energetic de 33 GW, aproximativ jumătate din capacitatea actuală instalată de producție de energie a țării, dar și datorită oportunităților economice și de ocupare a forței de muncă pe care le aduce economiei puternic industrializate.
Într-un eveniment organizat de Euractiv privind energia eoliană offshore în Marea Baltică, pe 10 septembrie, Maciej Gorski, COO al companiei de utilități de stat poloneze Polska Grupa Energetyczna (PGE), a menționat rolul companiilor locale, subliniind că acestea „pot participa la întregul lanț de aprovizionare pe tot parcursul ciclului de viață al acestor proiecte (eoliene offshore).”
Acord sectorial
Eforturile Poloniei de a valorifica oportunitățile economice ale energiei eoliene offshore datează din 2021, când guvernul a convenit să înființeze „o platformă permanentă de cooperare” pentru energia eoliană offshore, care reunește executivul, autoritățile locale, investitorii, operatorii, reprezentanții lanțului de aprovizionare și servicii, precum și institute de cercetare. Acordul include obiective explicite pentru a stimula activitatea economică locală în sectorul energiei eoliene offshore.
Primele parcuri eoliene offshore ar trebui să fie finanțate în procent de 20-30% de companii poloneze, participați crescând la cel puțin 50% pentru proiectele implementate după 2030. Țintele acoperă toate aspectele parcurilor eoliene, de la pre-implementare până la instalare și operare.
Acordul urmărește să angajeze 30.000 de polonezi în sectorul energiei eoliene offshore până în 2030 și să genereze exporturi de 470 de milioane de euro. Până în 2040, aceste cifre ar trebui să crească la 60.000 de angajați și, respectiv, 1,2 miliarde de euro.
O atenție deosebită va fi acordată industriei tradiționale de construcții navale din Polonia, deoarece acordul urmărește să reorienteze șantierele navale pentru a construi și repara nave dedicate operațiunilor de energie eoliană offshore.
Oportunități offshore
În ultimul an, mai multe investiții industriale majore în sectorul eolian offshore au fost anunțate în Polonia, inclusiv de companii precum fabrica Vestas, Baltic Towers și Windar.
Singurul parc eolian offshore în construcție în prezent este Baltic Power, cu o capacitate de 1,2 GW.
Potrivit Asociației Poloneze a Energiei Eoliene, „industria națională metalurgică poate furniza majoritatea oțelului necesar pentru turnuri și nacele […] și poate satisface pe deplin cererea de beton, aluminiu, cupru și alte materii prime esențiale”.
Cu industria și resursele sale, Polonia își propune să devină un „adevărat hub industrial baltic pentru energia eoliană”, potrivit aceleiași asociații.
În plus față de Baltic Power, în prezent există opt proiecte eoliene offshore cu permise de pre-construcție în Polonia, a confirmat WindEurope pentru Euractiv.
Obstacole pentru onshore
Dincolo de potențialul offshore al Poloniei, țara are un potențial și mai mare pentru piața onshore.
Cu toate acestea, implementarea pe scară largă a turbinelor pe uscat este limitată în prezent de restricții de planificare care cer ca turbinele să fie construite la o distanță minimă de 700 de metri față de clădiri, comparativ cu standardul UE de 500 de metri.
Deși guvernul de centru-dreapta al premierului Donald Tusk caută să relaxeze aceste cerințe încă din 2023, Polonia se confruntă cu efectele unei decizii din 2016 a guvernului de extremă dreapta PiS de a restricționa dezvoltarea turbinelor eoliene.
„Dacă guvernul nu îmbunătățește semnificativ legislația privind energia eoliană onshore, nu doar că sectorul nu va atinge capacitatea instalată de 19 GW (onshore) până în 2030, dar nici măcar 16 GW”, avertizează Asociația Poloneză a Energiei Eoliene.
În plus, mixul energetic al Poloniei este încă dominat de combustibili fosili (72,9% în 2023), iar rețeaua de distribuție a energiei electrice necesită modernizări majore.
Drept urmare, Polonia are încă nevoie de investiții și voință politică pentru a-și îndeplini aspirațiile privind energia verde.
Photo 62548 © Asist | Dreamstime.com