G77+China, un grup de țări în curs de dezvoltare și emergente care reprezintă 80% din populația globală, se reunește vineri în Cuba în încercarea de a promova o „nouă ordine economică mondială”, pe fondul avertismentelor privind polarizarea tot mai mare, potrivit AFP.
Șeful Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, care a sosit joi pe insulă, se va alătura celor aproximativ 30 de șefi de stat și de guvern din Africa, Asia și America Latină la summitul de două zile de la Havana.
Reuniunea ar trebui să se încheie sâmbătă cu o declarație care să sublinieze „dreptul la dezvoltare într-o ordine internațională din ce în ce mai exclusivistă, inechitabilă, nedreaptă și jefuitoare”, a declarat miercuri ministrul de externe al țării gazdă, Cuba, Bruno Rodriguez, în fața presei.
Un proiect al declarației de închidere subliniază numeroasele obstacole cu care se confruntă națiunile în curs de dezvoltare și include „un apel la stabilirea unei noi ordini economice mondiale”, a spus el.
Blocul a fost înființat de 77 de țări din sudul lumii în 1964 „pentru a articula și promova interesele lor economice colective și pentru a-și spori capacitatea comună de negociere”, potrivit site-ului grupului.
În prezent, acesta are 134 de membri, printre care site-ul menționează China, deși gigantul asiatic afirmă că nu este membru cu drepturi depline.
Cuba a preluat președinția rotativă în ianuarie.
Guterres, care va rosti discursul de deschidere împreună cu președintele cubanez Miguel Diaz-Canel, a participat recent la o serie de summituri multilaterale, inclusiv la o reuniune a clubului G20 al marilor economii în India și la grupul BRICS, care include Rusia.
Înaintea reuniunii de la Havana, Guterres a declarat că „această multiplicitate de summituri reflectă multipolaritatea crescândă a lumii noastre”.
Și a avertizat că „multipolaritatea ar putea fi un factor de escaladare a tensiunilor geostrategice, cu consecințe tragice”.
La rândul său, Diaz-Canel a declarat pe X, fostul Twitter, că participanții cubanezi la summit vor „reafirma angajamentul nostru față de multilateralism, cooperare și dezvoltare”.
Printre liderii așteptați la summit se numără Luiz Inacio Lula da Silva din Brazilia, Gustavo Petro din Columbia și Alberto Fernandez din Argentina.
China va fi reprezentată de Li Xi, înalt oficial al Partidului Comunist.
Prezența liderilor mondiali pe teritoriul său echivalează cu „o recunoaștere pentru guvernul cubanez”, chiar dacă țara se luptă cu cea mai gravă criză economică din ultimii 30 de ani, a declarat un analist pentru AFP.
„În pofida dificultăților momentului, Cuba a fost recunoscută ca un interlocutor valabil”, a declarat expertul cubanez în relații internaționale Arturo Lopez-Levy, profesor invitat la Universitatea Autonomă din Madrid.
Insula condusă de comuniști se află încă sub jugul sancțiunilor americane impuse pentru prima dată în 1962.
În ultimele luni, Diaz-Canel a reprezentat G77+China la mai multe reuniuni internaționale, inclusiv la un summit financiar global desfășurat în iunie la Paris și la o reuniune a UE din iulie cu statele din America Latină și Caraibe.
Tema summitului de la Havana este rolul „științei, tehnologiei și inovării” în dezvoltare.
„Mă voi concentra pe repunerea pe drumul cel bun a Agendei 2030”, a declarat Guterres, referindu-se la o listă de obiective ale ONU pentru a pune capăt sărăciei și foametei și pentru a frâna schimbările climatice, printre altele.