Mai multe recorduri de căldură au fost doborâte în această vară. Luna trecută a fost cea mai fierbinte lună august înregistrată vreodată, potrivit datelor Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice, care se întinde pe o perioadă de 174 de ani, scrie CNBC.
Perioada de trei luni, din iunie până în august, a fost, de asemenea, cea mai caldă din toate timpurile, a anunțat joi NOAA, și a cuprins cea mai fierbinte iarnă meteorologică înregistrată vreodată în emisfera sudică.
Temperaturile globale de la suprafața mării au fost cele mai ridicate pentru orice lună august înregistrată vreodată și a fost a cincea lună consecutivă în care temperaturile globale de la suprafața oceanelor au stabilit noi maxime pentru fiecare lună respectivă.
Anomalia temperaturii la suprafața mării, sau măsurarea abaterii de la o medie pe termen lung, pentru luna august 2023 a fost, de asemenea, cea mai mare anomalie înregistrată vreodată.
În cele din urmă, în august, întinderea gheții marine a atins un nivel minim record pentru toate lunile august înregistrate, cu 550.000 de mile pătrate sub recordul anterior stabilit în august 2019. Suprafața de gheață de mare reprezintă regiunea totală acoperită de gheață, în timp ce „întinderea” se referă la regiunea totală cu o acoperire de gheață de mare de cel puțin 15 procente.
Valurile de căldură marină globală și modelul meteorologic El Niño au contribuit la toate recordurile extreme de temperatură din 2023, a declarat Sarah Kapnick, cercetător șef al NOAA, într-un comunicat publicat joi.
„Dar, atâta timp cât emisiile continuă să conducă un marș constant al încălzirii de fond, ne așteptăm ca și alte recorduri să fie doborâte în anii următori”, a spus Kapnick.
Temperaturile record pentru aer și apă au contribuit la fenomene meteorologice extreme pe tot globul în luna august, inclusiv ploi musonice în Pakistan, India și Bangladesh.
Aceste temperaturi extreme au un cost financiar.
De la începutul anului 2023, numai Statele Unite au fost afectate de 23 de dezastre meteorologice și climatice distincte care au înregistrat fiecare pierderi de peste 1 miliard de dolari, ceea ce depășește recordul anterior de pierderi de 22 de miliarde de dolari, care includea toate aceste evenimente din anul calendaristic 2020.