Liderii celor mai importante economii ale lumii sosesc vineri în India pentru un summit G20 de două zile, umbrit de invazia Rusiei în Ucraina, de îngrijorările legate de economia globală și de schimbările climatice, scrie AFP.
Gazda India a inventat sloganul optimist „Un singur Pământ, o singură familie, un singur viitor”, dar liderii Grupului celor 20 de națiuni sunt divizați de diferențe și falii strategice.
Președintele rus Vladimir Putin și președintele chinez Xi Jinping vor lipsi de la summitul din 9-10 septembrie din capitala New Delhi.
G20 este format din 19 țări și Uniunea Europeană, care reprezintă aproximativ 85% din PIB-ul global și două treimi din populația lumii.
Iată un instantaneu al unora dintre problemele cheie, cine va participa și cine nu:
Joe Biden
Liderul american va sosi în India dornic să consolideze alianțele și să ofere sprijin țărilor în curs de dezvoltare, Washingtonul apreciind că China se confruntă cu dificultăți.
El va discuta despre eforturile de abordare a mai multor probleme, de la „combaterea schimbărilor climatice, la atenuarea impactului economic și social al războiului Rusiei în Ucraina”, a declarat consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan.
Biden va fi însoțit de secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, aflată la a patra sa vizită în India în 10 luni, în contextul în care Washingtonul încearcă să reformeze Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială pentru a servi mai bine țările în curs de dezvoltare.
Casa Albă dorește ca G20 să rămână relevant ca „principalul forum de cooperare economică la nivel mondial”, a adăugat Sullivan.
Lavrov, nu Putin
Ministrul de externe Serghei Lavrov va conduce delegația rusă, după ce Putin a declarat că nu va participa.
În martie, Curtea Penală Internațională a anunțat un mandat de arestare pe numele lui Putin, acuzat de crime de război pentru deportarea ilegală a copiilor ucraineni.
Kremlinul neagă acuzațiile, insistând că mandatul împotriva lui Putin este „nul”.
Lavrov va conduce delegația rusă, așa cum a făcut-o și la summitul BRICS din Africa de Sud de luna trecută.
Li Qiang, nu Xi
Premierul Li Qiang va conduce delegația Chinei, a anunțat luni Beijingul, confirmând practic faptul că Xi va refuza întâlnirea.
Summitul a căpătat o importanță suplimentară în acest an, în condițiile în care multe țări se luptă cu o inflație ridicată și cu turbulențe economice legate de încetinirea redresării după pandemia Covid-19.
China, a doua cea mai mare economie a lumii, se luptă cu vânturi potrivnice, inclusiv cererea slabă a consumatorilor, creșterea șomajului în rândul tinerilor și o criză în sectorul imobiliar crucial.
De asemenea, China are o dispută de lungă durată cu India, țara gazdă a G20, iar o ciocnire mortală în Himalaya în 2020 a dus la înghețarea relațiilor diplomatice.
În această săptămână, India organizează exerciții militare în apropiere de granița chineză, care vor continua pe durata summitului.
Narendra Modi
Cea mai populată țară din lume deține președinția rotativă a G20, iar prim-ministrul Narendra Modi a savurat oportunitatea atât pentru India, cât și pentru el însuși, de a străluci pe scena mondială.
Cu toate acestea, el se confruntă cu o provocare dificilă, aceea de a crea un consens între marile puteri cu privire la problemele-cheie.
New Delhi se află din nou în conflict cu Beijingul după ce, săptămâna trecută, o hartă chineză a revendicat un teritoriu pe care îl revendică și India, inclusiv un teritoriu aflat în apropierea locului unde s-au luptat în 2020.
India încearcă, de asemenea, să dezvolte legături mai strânse cu țările occidentale, inclusiv cu Statele Unite, Japonia și Australia, membre ale Quadruplei.
Se așteaptă ca Modi să impulsioneze eforturile pentru ca grupul să se extindă la 21, cu Uniunea Africană invitată să se alăture, o mișcare care a fost susținută de Biden.
Restul lumii
Cancelarul german Olaf Scholz, președintele francez Emmanuel Macron și președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen se vor număra printre liderii care vor reprezenta Uniunea Europeană.
Colegii din G7, Marea Britanie, Canada, Japonia și Italia vor fi reprezentați de premierii lor respectivi Rishi Sunak, Justin Trudeau, Fumio Kishida și Giorgia Meloni.
Din partea regiunii Asia-Pacific, vor participa președintele indonezian Joko Widodo, președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol și premierul australian Anthony Albanese.
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan va fi prezent în persoană, iar prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman este, de asemenea, așteptat.
O delegație a singurei națiuni africane din cadrul G20, Africa de Sud, va fi condusă de președintele Cyril Ramaphosa.
Președintele Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, va veni, iar președintele Argentinei, Alberto Fernandez, este așteptat, însă președintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador va lipsi, potrivit presei indiene.
Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, va participa în calitate de observator, iar șefii FMI și Băncii Mondiale vor fi de asemenea prezenți.
Printre ceilalți lideri așteptați se numără premierul din Bangladesh, Sheikh Hasina, și președintele nigerian Bola Tinubu.