Photo 27066763 © Christian Delbert | Dreamstime.com

Suedia, criticată pentru planul de a construi cel puțin 10 noi reactoare nucleare

Experții de mediu au criticat planul guvernului suedez de a construi cel puțin 10 reactoare nucleare în următorii 20 de ani, mai mult decât dublând numărul actual, spunând că va fi prea scump și va veni prea târziu pentru a satisface nevoile energetice, potrivit The Guardian.

Ministrul pentru climă, Romina Pourmokhtari, a anunțat miercuri că, pentru a-și îndeplini obiectivele climatice, Suedia trebuie să dubleze producția de energie electrică în următoarele două decenii.

Planul pentru 10 noi reactoare ar marca o schimbare dramatică față de capacitatea actuală a țării în materie de energie nucleară, cu șase reactoare în funcțiune la Forsmark, Oskarshamn și Ringhals, care reprezintă aproximativ 30% din producția de electricitate.

Lars J. Nilsson, profesor la Universitatea Lund și membru al consiliului consultativ european pentru climă, a declarat că a contestat afirmația guvernului potrivit căreia noile reactoare sunt necesare și a calificat mișcarea drept „simbolică”.

„Nu poți spune cu siguranță că avem nevoie de 10 noi reactoare. În momentul de față, extinderea producției de energie electrică în Suedia se face prin intermediul energiei eoliene”, a declarat el pentru The Guardian. „Nu mă aștept la nicio nouă energie nucleară în Suedia, cu excepția cazului în care guvernul oferă garanții destul de extinse, similare cu cele pe care le aveți la Hinkley Point [în Marea Britanie].”

Mișcarea a fost mai mult despre postură decât despre acțiune, a spus el, susținând că guvernul a vrut să arate că ia măsuri pentru a-și îndeplini obiectivele climatice. „O văd mai mult ca pe un gest simbolic decât ca pe o schimbare reală”.

În cazul în care reactoarele ar fi fost construite, costurile ar fi fost suportate în mare măsură de contribuabilul suedez, a declarat Nilsson. După ce în trecut a fost un subiect intens dezbătut, acest ultim anunț a avut un „răspuns călduț”.

Reputația Suediei ca lider ecologic pe scena mondială s-a schimbat, a spus el. „Suedia va pierde parțial acest profil. Acum, impulsul și progresismul vin din partea UE și a Bruxelles-ului”.

Planul „Fit for 55” al UE prevede, din punct de vedere juridic, ca statele membre să reducă emisiile cu cel puțin 55% până în 2030 și să devină „neutre din punct de vedere climatic” până în 2050.

Moderații suedezi au convenit, atunci când au format un guvern de coaliție cu creștin-democrații, liberalii și democrații suedezi de extremă-dreapta, că vor fi permise mai multe reactoare și că investițiile în energia nucleară vor fi rentabilizate prin garanții de credit și modificări ale prețurilor.

Săptămâna aceasta a fost pentru prima dată când guvernul a oferit un număr anticipat de noi reactoare.

„Încă din prima zi, acest guvern a lucrat cu toată forța pentru a înlătura obstacolele ridicate pentru a împiedica apariția de noi centrale nucleare”, a declarat Pourmokhtari, o liberală, care, când a preluat funcția anul trecut, a devenit cel mai tânăr ministru al țării. „Tranziția climatică necesită o dublare a producției de electricitate în următorii 20 de ani, iar energia nucleară joacă un rol decisiv pentru ca noi să reușim acest lucru.”

Karin Lexén, secretarul general al Naturskyddsföreningen, cea mai mare organizație de mediu din Suedia, a acuzat guvernul că încearcă să „deturneze atenția asupra problemelor climatice”. „Ei deturnează atenția de la ceea ce este cu adevărat necesar în prezent, și anume producerea unei cantități suficiente de electricitate până în 2030”.

Planul a ignorat, de asemenea, progresele înregistrate în ceea ce privește noile metode de stocare a energiei și alte evoluții, a spus ea. „Nu suntem de acord cu ministrul Energiei când a spus că pentru a construi mai multă energie eoliană avem nevoie de mai multă energie nucleară. Credem că este un pic demodat.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *