Agenția pentru Protecția Mediului din SUA (EPA) a propus miercuri reduceri radicale ale emisiilor pentru mașinile și camioanele noi până în 2032, o măsură despre care agenția spune că ar putea însemna că două din fiecare trei vehicule noi vândute de producătorii de automobile vor fi electrice în decurs de un deceniu, scrie Reuters.
Propunerea, dacă va fi finalizată, reprezintă cel mai agresiv plan de reducere a emisiilor vehiculelor din SUA de până acum, impunând reduceri medii anuale ale poluării de 13%. EPA propune, de asemenea, noi standarde de emisii mai stricte pentru camioanele de capacitate medie și mare până în 2032.
EPA estimează că normele pentru anii model 2027-2032 ar reduce peste 9 miliarde de tone de emisii de CO2 până în 2055 – echivalentul a mai mult de două ori emisiile totale de CO2 din SUA anul trecut.
Agenția estimează că beneficiile nete ale propunerii până în 2055 variază între 850 de miliarde de dolari și 1,6 trilioane de dolari. Până în 2032, propunerea ar costa aproximativ 1.200 de dolari pe vehicul și pe producător, dar ar permite proprietarului să economisească în medie peste 9.000 de dolari în ceea ce privește costurile de combustibil, întreținere și reparații pe o perioadă de opt ani.
„Multe lucruri trebuie să meargă bine pentru ca această schimbare masivă – și fără precedent – pe piața noastră auto și în baza industrială să reușească”, a declarat John Bozzella, directorul general al Alianței pentru inovație în domeniul auto, care reprezintă General Motors, Volkswagen, Toyota și alții.
„Factorii din afara vehiculului, cum ar fi infrastructura de încărcare, lanțurile de aprovizionare, reziliența rețelei, disponibilitatea combustibililor cu emisii reduse de dioxid de carbon și a mineralelor critice vor determina dacă standardele EPA la aceste niveluri sunt realizabile.”
Propunerea este mai ambițioasă decât obiectivul președintelui Joe Biden din 2021, susținut de producătorii de automobile, care urmărește ca 50% din vehiculele noi până în 2030 să fie vehicule electrice (EV) sau hibride plug-in. Stellantis s-a declarat „surprinsă de faptul că niciuna dintre alternative nu se aliniază cu obiectivul anunțat anterior de președinte de 50% de vehicule electrice până în 2030”.
Administrația Biden nu propune interzicerea vehiculelor pe benzină, dar dorește să primească păreri cu privire la oportunitatea de a extinde normele privind emisiile până în 2035 și la alte alternative. Unele grupuri de mediu doresc ca EPA să stabilească reguli mai stricte, în special pentru camioanele grele.
„Aceste standarde sunt foarte ambițioase și sunt în concordanță cu sentimentul de urgență pe care președintele și această administrație îl au în abordarea crizei climatice”, a declarat Michael Regan, administratorul EPA, într-un interviu acordat Reuters, refuzând să aprobe stabilirea unei date pentru a pune capăt vânzării de vehicule noi pe benzină. El a subliniat că propunerea este un „standard bazat pe performanță” și nu un mandat pentru vehiculele electrice.
Conform propunerii EPA, se preconizează că producătorii de automobile vor trebui să producă 60% de vehicule electrice până în 2030 și 67% până în 2032 pentru a îndeplini cerințele – în comparație cu doar 5,8% din vehiculele americane vândute în 2022 care erau VE.
În august, California a decis să impună ca toate vehiculele noi vândute în acest stat până în 2035 să fie electrice sau hibride electrice plug-in, dar trebuie să solicite o derogare din partea EPA pentru a continua. Regan nu a vrut să spună cum ar reacționa EPA la o cerere a Californiei. „Vom fi cu ochii în patru pentru asta.
În august, California a decis să impună ca toate vehiculele noi vândute în acest stat până în 2035 să fie electrice sau hibride electrice plug-in, dar trebuie să solicite o derogare din partea EPA pentru a continua. Regan nu a vrut să spună cum ar reacționa EPA la o cerere a Californiei. „Vom fi atenți la acest lucru dacă se va întâmpla vreodată”, a spus el.
Dan Becker, director al campaniei Safe Climate Transport Campaign, a declarat că propunerea EPA ar fi trebuit să fie mai dură.
„Producătorii de automobile vorbesc din ambele părți ale țevilor de eșapament, promițând vehicule electrice, în timp ce livrează, în mare parte, aceleași vehicule vechi care consumă multă benzină și fac lobby pentru reguli slabe, pline de lacune”, a spus Becker.
Conform propunerii, EPA estimează că 50% din vehiculele profesionale noi, cum ar fi autobuzele și camioanele de gunoi, ar putea fi vehicule electrice până în 2032, împreună cu 35% din noile tractoare de marfă pe distanțe scurte și 25% din noile tractoare de marfă pe distanțe lungi. Se estimează că normele privind vehiculele de folosință medie vor reduce emisiile cu 44% până în 2026.