Statele Unite au devenit prima mare națiune pescărească care a ratificat un acord de reducere a subvențiilor care contribuie la pescuitul excesiv, a anunțat șeful Organizației Mondiale a Comerțului, potrivit Reuters.
Cei 164 de membri ai organizației de supraveghere a comerțului au ajuns anul trecut la acest acord, care vizează reducerea subvențiilor de miliarde de dolari care, în cele din urmă, dăunează vieții marine pentru că promovează pescuitului excesiv.
Dar este nevoie de semnătura a două treimi dintre membri pentru a intra în vigoare, iar până acum doar câteva țări mai mici l-au acceptat. Statele Unite l-au ratificat marți, a scris pe Twitter directorul general al OMC, Ngozi Okonjo-Iweala.
„Sper că și alții vor urma exemplul. Să terminăm până la MC13!”, a spus Okonjo-Iweala, referindu-se la următoarea conferință majoră a organismului de supraveghere a comerțului din 2024, unde vor fi discutate părțile restante ale acordului.
„Suntem mândri să ne numărăm printre primii membri ai OMC care au acceptat acest acord, care este primul acord comercial multilateral din toate timpurile cu sustenabilitatea mediului în centrul său”, a declarat reprezentanta SUA pentru comerț, Katherine Tai, într-o declarație trimisă prin e-mail.
Subvențiile la nivel mondial sunt estimate la 35,4 miliarde de dolari, potrivit unui studiu din 2019 publicat în Marine Policy. Primele cinci țări care acordă subvenții sunt China, UE, Statele Unite, Coreea de Sud și Japonia, potrivit acestuia, deși nu toate sunt considerate „dăunătoare” și intră în domeniul de aplicare al acordului OMC.