Photo 19766096 © Jan Mika | Dreamstime.com

Studiu: Forța industriei cărnii și a industriei lactatelor limitează dezvoltarea unor alternative alimentare mai verzi

Forța unor industrii precum cea a cărnii și cea a lactatelor limitează dezvoltarea în sens larg a unor alternative alimentare mai verzi, atât în Uniunea Europeană, cât și în SUA; conform unui studiu condus de doi cercetători de la Universitatea Stanford, citat de The Guardian.

După o analiză extinsă a metodelor de lobby, a subvențiilor și a reglementărilor implementate, cercetarea a descoperit că fermierii din UE au primit de 1.200 de ori mai multe finanțări publice decât cei care dezvoltă produse din carne pe bază de plante sau cultivate în laborator.

În SUA, fermierii care cresc animale au primit de 800 de ori mai multe fonduri din bani publici decât cei din industria alimentelor alternative.

Banii cheltuiți pe lobby asupra guvernului american de către producătorii de carne sunt de 190 de ori mai mulți decât ce au cheltuit producătorii din industria alimentelor alternative. În UE raportul pe același indicator este de 3 la 1.

Reducerea consumului de carne în țările bogate este considerată ca una dintre măsurile importante pentru combaterea crizei climatice. Industria animalelor crescute pentru consum este responsabilă de 15% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră la nivel global.

O astfel de reducere a consumului de carne și lactate ar însemna și o reducere numărului de terenuri și a volumelor de apă utilizate, în timp ce ar reduce din presiunea care contribuie la distrugerea pădurilor.

„Puterea sectorului zootehnic este una imensă, precum și influența politică pe care o are, atât în SUA, cât și în Europa”, a declarat prof. Eric Lambin, care a condus studiul alături de Dr. Simona Vallone. Ambii lucrează la Universitatea Stanford din SUA.

Astfel, cercetarea a descoperit că status quo-ul în industria alimentară se menține și pentru că vechile sisteme sunt finanțate în continuare masiv din bani publici, chiar dacă s-a dovedit că modul în care am dezvoltat industria alimentară face parte din problemă. 

There is 1 comment

  1. Nu cred ca mancarea vegana este o alternativa pe termen lung.Este ok sa mancam mai putina carne dar nu sustin aceasta alimentatie doar vegana .Multi medici atentioneaza asupra problemelor neurologice care pot aparea la vegani.Dupa doi ani de veganism multe cunostiinte au avut probleme de sanatate generate de lipsa diverselor vitamine .Cat priveste sustinerea producerii carnii artificiale ,aceasta trebuie supusa unor cercetari privind efectele pe care le are asupra organismului uman pe termen lung. Cercetarile trebuie conduse si facute cu responsabilitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *