Companiile publice și marile companii private din Singapore vor fi obligate să furnizeze informații referitoare la climă, în conformitate cu standardele de prezentare a informațiilor IFRS recent publicate de ISSB, potrivit unei propuneri venite din partea a două autorități de reglementare – Autoritatea de reglementare a contabilității și a piețelor și a serviciilor corporative și de raportare a întreprinderilor (Accounting and Corporate Regulatory Authority – ACRA) și Reglementarea Bursei de Valori din Singapore (SGX RegCo), potrivit ESG Today.
Planul pentru raportarea obligatorie privind clima a fost recomandat de Comitetul consultativ pentru raportarea privind durabilitatea (Sustainability Reporting Advisory Committee – SRAC), lansat în comun de autoritățile de reglementare anul trecut pentru a oferi consultanță cu privire la o foaie de parcurs privind raportarea privind durabilitatea pentru companiile din Singapore.
Potrivit unei declarații a autorităților de reglementare, propunerea privind raportarea obligatorie în domeniul climei are ca scop menținerea poziției Singapore ca centru de afaceri la nivel mondial, contribuind în același timp la Singapore Green Plan 2030, strategia guvernamentală de tranziție durabilă care vizează consolidarea angajamentului Singapore față de Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă a ONU.
Conform noilor propuneri, toți emitenții cotați, inclusiv cei constituiți în străinătate, precum și trusturile comerciale și REIT-urile, ar trebui să raporteze informații privind clima începând cu anul fiscal 2025, iar societățile necotate cu venituri de cel puțin 1 miliard de dolari începând cu anul fiscal 2027.
Directorul general adjunct al ACRA, Kuldip Gill, a declarat: „În ceea ce privește Singapore, este foarte important să ne asigurăm că nu se va întâmpla nimic. Raportarea climatică fiabilă și coerentă este esențială pentru a stimula responsabilitatea și acțiunile decisive ale companiilor. De asemenea, va mobiliza companiile pentru a contribui la angajamentele de emisii nete zero ale Singapore, accelerând tranziția noastră către o economie verde.”
În prezent, Singapore solicită doar companiilor cotate la bursă din anumite sectoare, printre care finanțe, agricultură, produse alimentare, produse forestiere și energie, să furnizeze rapoarte climatice aliniate la TCFD, toți ceilalți emitenți cotați la bursă fiind obligați să aplice TCFD pe baza principiului „respectă sau explică”.
Autoritățile de reglementare au adăugat că intenționează să efectueze o analiză în 2027 cu privire la planurile de extindere a cerințelor de divulgare a informațiilor privind clima la societățile necotate cu venituri de cel puțin 100 de milioane de dolari, urmând ca raportarea să înceapă în jurul anului fiscal 2030.
Michael Tang, șeful Biroului pentru dezvoltare durabilă, SGX RegCo, a declarat: „Nu este nevoie de un program de dezvoltare durabilă:
„Companiile cotate la SGX au fost în prima linie în ceea ce privește raportarea privind sustenabilitatea. Faptul că marile companii necotate ar trebui să înceapă raportarea privind clima va completa progresul companiilor cotate. În ansamblu, aceste eforturi creează un cerc virtuos de ridicare a standardelor în toate direcțiile și permit corporațiilor din Singapore să aibă o contribuție deosebită la sustenabilitatea globală.”
Comitetul a recomandat ca raportarea companiilor să reflecte cerințele din standardele Consiliului internațional pentru standarde de sustenabilitate (ISSB), cu scutiri suplimentare privind informațiile complexe, cum ar fi un timp suplimentar pentru a implementa raportarea emisiilor Scope 3. ISSB a publicat la începutul acestei săptămâni versiunile finalizate ale noilor sale standarde de raportare privind durabilitatea și clima.
Recomandările propun, de asemenea, să se solicite o asigurare externă pentru raportarea emisiilor de gaze cu efect de seră de tip Scope 1 și 2, începând cu anul fiscal 2027 pentru emitenții cotați la bursă și cu anul fiscal 2029 pentru marile companii private.
Președintele SRAC, Esther An, a declarat: „Având în vedere că tot mai multe țări se angajează să atingă un nivel zero net și costul tot mai mare al carbonului la nivel mondial, strategia și raportarea privind clima pot ajuta companiile, cotate sau nu, să atenueze și să se adapteze la riscurile în tranziția către o economie cu emisii reduse de carbon. Ceea ce se măsoară, se gestionează. Raportarea privind clima este un argument comercial puternic, deoarece a ajutat multe întreprinderi să își îmbunătățească performanța și să creeze un avantaj competitiv mai puternic prin valorificarea oportunităților de creștere.”
Autoritățile de reglementare au lansat o consultare cu privire la noile norme obligatorii de raportare privind clima, care va rămâne deschisă până la 30 septembrie.