Photo 71666526 © Ian Redding | Dreamstime.com

Sindicatele europene cer ca subvenţiile industriale acordate de UE să fie însoţite de obligaţii sociale şi de mediu

Confederaţia Europeană a Sindicatelor (CES) a cerut joi liderilor europeni reuniţi la summitul lor de la Bruxelles să includă clauze sociale şi de mediu în varianta europeană a planului american de investiţii.

Planul american Inflation Reduction Act (IRA) este un pachet de 430 de miliarde de dolari care prevede distribuirea de subvenţii pentru industriile verzi, precum fabricarea de baterii pentru vehiculele electrice sau producţia de panouri solare. Acest plan prevede în mod expres „reduceri suplimentare de taxe pentru companiile care plătesc salarii decente şi recrutează ucenici”, subliniază Confederaţia Europeană a Sindicatelor într-un comunicat de presă.

De asemenea, facilităţi fiscale sunt acordate „proiectelor de energie regenerabile dezvoltate în comunităţile care până acum erau dependente de industrii extractive”, precum cărbunele sau petrolul, adaugă sindicatele europene.

În mod similar, responsabilii politici europeni trebuie să „garanteze că sprijinul lor pentru industria verde este condiţionat de respectarea obligaţiilor sociale”, pledează CES.

Şefii de stat şi de guvern din statele membre UE trebuie să discute joi la Bruxelles răspunsul lor la IRA (Inflation Reduction Act), program pe care îl acuză de mai multe luni că prejudiciază concurenţa prin favorizarea companiilor americane în detrimentul producătorilor europeni.

Săptămâna trecută, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus relaxarea prevederilor privind ajutoarele de stat, în ideea de a sprijini tranziţia verde a companiilor industriale europene, pe fondul subvenţiilor americane şi chineze, fără acordarea de noi finanţări de la UE în perioada imediat următoare.

Dacă subvenţiile avute în vedere nu sunt condiţionate de respectarea standardelor sociale şi de mediu, „fonduri europene în valoare de 250 de miliarde de euro precum şi ajutoare publice naţionale în valoare de alte miliarde de euro ar putea fi acordate unor firme care coboară aceste standarde”, avertizează CES.

„Majorarea investiţiilor publice în industriile verzi este un lucru bun dar conductorii politici au responsabilitatea de a se asigura că banul public este utilizat în serviciul binelui comun”, afirmă secretarul general al CES, Esther Lynch. Aceasta a insistat că eventualele profituri generate de pe urma sprijinului oferit de state pentru companiile industriale trebuie „investite şi împărţite cu salariaţii” mai degrabă decât să fie „sifonate de directori şi acţionari”.

La rândul său, secretarul general al confederaţiei sindicatelor din industrie (industriAll), Luc Triangle, a făcut şi el un apel către firmele europene să „garanteze o tranziţie energetică justă”, care asigură „dialogul social, salarii echitabile, locuri de muncă de calitate şi standarde sociale ridicate”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *