Compania Shell se confruntă cu un nou litigiu legat de climă, după ce un grup de acționari, dau în judecată consiliul de administrație al gigantului petrolier în Marea Britanie, scrie Bloomberg.
La doi ani după ce un tribunal olandez a ordonat Shell să își reducă emisiile, ClientEarth a intentat primul proces de acest gen din lume împotriva a 11 membri ai consiliului de administrație, acuzându-i că nu au reușit să gestioneze riscurile climatice ale companiei.
Firma de avocatură de mediu a intentat un proces împotriva consiliului de administrație al Shell la Înalta Curte de Justiție din Londra, în conformitate cu legea britanică privind societățile comerciale, argumentând că eșecul lor de a aproba o strategie de tranziție energetică care să se alinieze la Acordul de la Paris reprezintă o încălcare a obligațiilor legale ale directorilor.
„Consiliul de administrație persistă cu o strategie de tranziție care este fundamental defectuoasă, lăsând compania serios expusă la riscurile pe care schimbările climatice le reprezintă pentru succesul viitor al Shell – în ciuda obligației legale a consiliului de a gestiona aceste riscuri”, a declarat Paul Benson, avocat senior la ClientEarth.
Acordul de la Paris a fost adoptat în 2015 cu scopul de a încetini încălzirea globală la mult sub 2 grade C, comparativ cu nivelurile preindustriale. Cu temperaturi record pe o mare parte a planetei în 2022 și o serie de evenimente meteorologice catastrofale, efectele grave ale schimbărilor climatice se fac deja simțite.
„Nu acceptăm acuzațiile ClientEarth”, a declarat un purtător de cuvânt al Shell. „Directorii noștri și-au respectat obligațiile legale și au acționat, în orice moment, în interesul companiei”.
Strategie nouă
Încercarea de a trage la răspundere din punct de vedere juridic membrii consiliilor de administrație pentru contribuțiile companiilor lor la schimbările climatice marchează o nouă strategie, în condițiile în care avocații și militanții se adresează din ce în ce mai mult instanțelor pentru a încerca să arunce o parte din vina pentru criza climatică asupra Big Oil. Cel puțin în Țările de Jos, activiștii au avut succes.
În 2021, un tribunal din Haga a ordonat companiei Shell să își reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu 45% până în 2030 față de nivelurile din 2019. Aceasta face apel la hotărâre, deoarece ordinul instanței este o accelerare a unei strategii existente există aspecte ale acesteia care pur și simplu nu sunt fezabile, susține Shell.
„Obiectivul Shell este de a deveni o companie energetică cu emisii nete zero până în 2050”, a declarat compania. „A face apel nu schimbă acest lucru”.
Shell are deja planuri de înjumătățire a emisiilor generate de propriile activități și de energia pe care o achiziționează, până în 2030, comparativ cu nivelurile din 2016. Însă acestea reprezintă mai puțin de 10% din amprenta sa globală de carbon, majoritatea gazelor care încălzesc planeta fiind emise atunci când clienții săi ard combustibilul pe care îl cumpără de la Shell.