ID 206672976 © Alexandr Blinov | Dreamstime.com

Shell se retrage din schema compensărilor emisiilor de carbon

Shell a devenit cea mai recentă companie mare care se retrage de la compensarea emisiilor de dioxid de carbon, pe fondul îngrijorărilor că multe dintre acestea nu au niciun impact asupra mediului, după cum s-a dovedit, în timp ce Carbon Trust își întrerupe sistemul de etichetare „neutru din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon” bazat pe compensare, potrivit The Guardian.

Compania petrolieră FTSE 100, unul dintre principalii susținători ai compensării emisiilor de dioxid de carbon, a renunțat la obiectivele de a investi până la 100 de milioane de dolari pe an în sisteme de credite de carbon și de a achiziționa 120 de milioane de compensații naturale pe an până în 2030, ca parte a unei diminuări mai ample a ambițiilor sale în materie de climă în luna iunie, a confirmat compania petrolieră.

Decizia, raportată pentru prima dată de Bloomberg, înseamnă că Shell se alătură Gucci, Leon, Nestlé și altor firme care renunță la compensații, pe fondul indicațiilor repetate că un număr mare de credite de carbon nu contribuie deloc la atenuarea încălzirii globale. La începutul acestui an, The Guardian a publicat o investigație care a constatat că numărul mare de compensații de carbon din pădurile tropicale nu au nicio valoare.

Shell a declarat că susține în continuare creditele de carbon și a spus că salută eforturile de îmbunătățire a calității acestora.

Această decizie vine în contextul în care Carbon Trust, unul dintre cele mai importante sisteme de certificare de mediu, a renunțat la sistemul său de etichetare „neutru din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon”, bazat pe compensații. Un director al trustului a recunoscut că este posibil ca consumatorii să fi fost induși în eroare în mod involuntar de această etichetă din cauza unor compensații de slabă calitate.

În ciuda dovezilor științifice din ce în ce mai numeroase care indică faptul că multe compensații nu au nicio valoare ecologică, piața voluntară nereglementată a carbonului a primit un sprijin puternic în cadrul conferinței de săptămâna aceasta.

Președintele kenyan, William Ruto, a declarat că țările africane nu au primit nimic pentru rezervoarele de carbon care servesc lumii, dezvăluind noile reglementări privind piața de carbon din țara sa înainte de summit. Trimisul american pentru climă, John Kerry, a declarat la conferință că Africa și țările din emisfera sudică vor beneficia de pe urma unei piețe a carbonului în creștere.

„Această piață trebuie să devină o piață de miliarde pentru a funcționa eficient. Pentru aceasta, trebuie să asigurăm integritatea de mediu a acestei piețe. Acest lucru este esențial, nu numai pentru a proteja clima, ci și pentru a crea o piață înfloritoare, deoarece oamenii nu își vor asuma nici riscul de a se implica pe o piață care nu are standardele și liniile directoare corecte”, a spus el.

Inițiativa privind piețele africane de carbon, anunțată anul trecut la Cop27, are ca obiectiv producerea a 300 de milioane de credite de carbon anual până în 2030, ceea ce ar genera venituri de 6 miliarde de dolari și de peste 12 ori mai mult până în 2050. În cadrul summitului din Kenya, gazdele Cop28, Emiratele Arabe Unite (EAU) s-au angajat să cumpere credite de carbon din Africa în valoare de 450 de milioane de dolari, în contextul în care s-a raportat că o companie din Emiratele Arabe Unite a încheiat contracte pentru suprafețe mari de terenuri, anticipând comerțul cu carbon de la țară la țară în cadrul Acordului de la Paris.

Însă la Nairobi există o îngrijorare semnificativă în rândul militanților pentru mediu cu privire la extinderea piețelor de carbon și au existat proteste în afara summitului, mulți dintre ei punând întrebări cu privire la faptul că acestea ajută comunitățile locale sau stochează carbonul pe care îl pretind.

„În loc să ofere finanțare reală și publică pentru sursele de energie regenerabilă și de adaptare din Africa, în această săptămână țările bogate au promis bani pentru a susține piețele de carbon care nu au funcționat niciodată, nici în Africa, nici în altă parte. Acestea irosesc bani care ar trebui să fie cheltuiți pentru soluții reale”, a declarat Mohamed Adow, directorul grupului de reflecție privind clima Power Shift Africa.

Piața voluntară nereglementată a carbonului, care a crescut la 2 miliarde de dolari în 2021, a scăzut de atunci la 500 de milioane de dolari în acest an, potrivit Barclays, dar previziunile spun că piața ar putea ajunge la zeci de miliarde de dolari în anii următori pentru a finanța atenuarea schimbărilor climatice.

Într-o notă din această săptămână, banca americană de investiții Morgan Stanley a afirmat că piața se confruntă cu o reglare de conturi din cauza îngrijorărilor legate de calitate, dar a spus că situația se va îmbunătăți pe măsură ce schemele de îmbunătățire a integrității creditelor de carbon vor avea un impact.

În cadrul unui interviu acordat publicației The Guardian, directorul Carbon Trust, John Newton, a declarat că există o reglementare tot mai mare în ceea ce privește declarațiile corporatiste privind schimbările climatice în întreaga lume, ceea ce a determinat organizația să înlocuiască etichetele actuale.

„Consumatorii doresc mai multă claritate, explicații mai bune, afirmații mai clare și mai multe dovezi. Am analizat cele mai bune practici din întreaga lume pentru a-i ajuta pe clienții noștri să se asigure că sunt pregătiți pentru viitoarele reglementări. Acesta este motivul [pentru care s-a renunțat la etichetarea neutră din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon]”, a declarat acesta.

„Am avut o mulțime de discuții cu companii. În general, companiile sunt destul de precaute și nervoase în ceea ce privește impactul [compensațiilor]. Dar cu siguranță au fost cumpărate cu intenții bune. Oamenii cu care lucrăm cu siguranță nu s-au gândit că acestea sunt controversate. Cred că a existat o mare încredere în faptul că facem ceea ce trebuie, deoarece provin de la organizații credibile.

„Nu sunt un expert în ceea ce privește compensările care sunt rele și care sunt bune. Dar, în mod evident, dacă se constată că o compensație nu este utilă, atunci da, cred că consumatorii au fost induși în eroare. Dacă cineva are o compensație care nu este credibilă, atunci da, recunosc acest lucru. Nu pot vorbi în numele tuturor companiilor, dar, din experiența mea, niciuna dintre companiile cu care lucrăm nu a căutat în mod intenționat compensații riscante”, a spus el.

Contactat de The Guardian, un purtător de cuvânt al Shell a declarat: „Poziția Shell cu privire la creditele de carbon, inclusiv cele provenite din soluții bazate pe natură, rămâne neschimbată. Creditele de carbon rămân o pârghie valoroasă și suplimentară de decarbonizare în portofoliul nostru, inclusiv din soluții bazate pe natură.

„Este posibil ca piața carbonului să nu funcționeze încă perfect peste tot, însă există discuții în curs de desfășurare cu privire la modul în care aceasta poate fi îmbunătățită, discuții pe care le salutăm; acesta este modul în care piețele progresează.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *