Shell a exclus stabilirea unor obiective de reducere a emisiilor în termeni absoluți în urma utilizării produselor sale de către clienți, a declarat președintele său într-un raport publicat joi, în condițiile în care compania energetică se confruntă cu o presiune sporită din partea activiștilor și investitorilor în ceea ce privește clima, anunță Reuters.
Emisiile utilizatorilor finali, denumite Scope 3, reprezintă aproximativ 95% din poluarea cu gaze cu efect de seră a companiei energetice, iar unii investitori au cerut Shell să introducă obiective pe termen mediu pentru reducerea acestora în termeni absoluți.
„Consiliul de administrație a luat în considerare stabilirea unei ținte absolute pentru emisiile Scope 3, dar a constatat că aceasta ar fi împotriva intereselor financiare ale acționarilor noștri și nu ar contribui la atenuarea încălzirii globale”, a declarat președintele Shell, Andrew Mackenzie, în raport.
Shell a precizat că astfel de obiective Scope 3 ar forța-o să reducă vânzările de produse petroliere și gaze naturale, „cedând efectiv clienții concurenților”.
Respingerea obiectivelor mai stricte de reducere a emisiilor vine după ce noul director general al Shell, Wael Sawan, a semnalat luna aceasta că societatea analizează planurile de reducere treptată a producției de petrol.
Acționarii vor vota pe 23 mai o rezoluție depusă de grupul activist Follow This, care a cerut Shell să stabilească obiective de reducere a emisiilor pentru 2030, în conformitate cu acordul ONU de la Paris din 2015 privind schimbările climatice.
Consiliul de administrație al Shell nu a emis încă o recomandare, dar a recomandat anterior ca rezoluții similare să fie combătute de investitori. Rezoluția de anul trecut a fost susținută de 20% din voturi, în timp ce strategia de tranziție energetică a Shell a primit un sprijin de 80%.
Shell își propune să reducă gazele care încălzesc planeta în întregul său portofoliu – pe baza intensității emisiilor combustibililor săi – cu 20% până în 2030 și cu 100% până în 2050. Pornind de la o bază de date din 2016, Shell își propune să înjumătățească până în 2030 emisiile generate de propriile operațiuni în valoare absolută și a declarat că le-a redus deja cu 30%.
Măsurarea emisiilor în funcție de intensitate înseamnă că, din punct de vedere tehnic, o companie își poate crește producția de combustibili fosili și emisiile totale, utilizând în același timp compensații sau adăugând energie regenerabilă sau biocombustibili la gama sa de produse.
În 2021, un tribunal olandez a ordonat Shell să își reducă emisiile cu 45% până în 2030. Compania a făcut apel împotriva verdictului.
De asemenea, un grup de investitori instituționali europeni sprijină un proces la Londra care vizează consiliul de administrație al Shell pentru presupusa gestionare defectuoasă a climei, într-un caz care ar putea avea implicații de anvergură asupra modului în care companiile abordează problema emisiilor.
„Credem că directorii noștri și-au respectat obligațiile legale și au acționat, în orice moment, în interesul companiei”, a declarat Shell în raportul său ca răspuns la proces.
Oamenii de știință spun că lumea trebuie să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu 43% față de nivelurile din 2019 până în 2030 pentru a avea vreo speranță de a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius, nivel care, potrivit oamenilor de știință, poate preveni cele mai grave consecințe.