Photo 37677026 © Molly Keim | Dreamstime.com

Defrișările „depășesc rapid” regenerarea pădurilor – studiu

Regenerarea pădurilor tropicale defrișate compensează cu doar un sfert din emisiile de dioxid de carbon generate în fiecare an de exploatările forestiere, incendiile și defrișările de terenuri, potrivit unei noi cercetări, citată de BBC.

Studiul, condus de oamenii de știință de la Universitatea din Bristol, a constatat că distrugerea acestor ecosisteme depășește cu mult ritmul de regenerare. În colaborare cu o echipă internațională, aceștia au folosit date din satelit pentru a studia cele mai mari trei păduri tropicale din lume.

Aceștia speră să poată informa deciziile privind protejarea acestor zone.

Studiul a fost primul care a estimat absorbția carbonului deasupra solului în pădurile tropicale care se refac în urma degradării și defrișărilor, a declarat autorul principal, Dr. Viola Heinrich, care și-a obținut doctoratul în geografie fizică la Universitatea Bristol.

„În timp ce protejarea pădurilor tropicale străvechi rămâne o prioritate, demonstrăm valoarea gestionării durabile a zonelor forestiere care se pot recupera în urma perturbărilor umane”, a spus ea.

Institutul Național de Cercetări Spațiale din Brazilia a luat parte la studiul privind pădurile din Amazon, Africa Centrală și Borneo, publicat în revista Nature.

Oamenii de știință au descoperit că zonele care se refac în urma unor perturbări cauzate de om, cum ar fi exploatarea forestieră, precum și pădurile care reîncep să crească în zone defrișate anterior, elimină anual din atmosferă cel puțin 107 milioane de tone.

Cu toate acestea, cantitatea totală de carbon absorbită de pădurile care se recuperează la suprafață a fost suficientă pentru a contrabalansa 26% din emisiile actuale de carbon provenite din defrișările și degradarea pădurilor tropicale.

Subliniind vulnerabilitatea rezervoarelor de carbon din pădurile în curs de refacere, echipa a constatat, de asemenea, că o treime din pădurile degradate prin tăieri sau incendii au fost ulterior complet defrișate.

„Modelele de recuperare a carbonului pe care le-am dezvoltat pot informa oamenii de știință și factorii de decizie politică cu privire la potențialul de stocare a carbonului în pădurile secundare și degradate, dacă acestea sunt protejate și li se permite să se refacă”, a declarat Dr. Heinrich.

Ea a adăugat că pădurile tropicale, care oferă resurse vitale pentru milioane de oameni și animale, trebuie protejate și restaurate „pentru valoarea lor în materie de carbon și climă”, dar și la scară locală, „oamenii trebuie să poată continua să le folosească” în mod durabil.

Coautorul Dr. Jo House a declarat că țările s-au angajat în repetate rânduri să reducă defrișările și să refacă zonele defrișate, ceea ce reprezintă „cea mai rentabilă și imediat disponibilă modalitate” de a elimina carbonul din atmosferă, însă obiectivele au fost „ratate în mod repetat”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *