Photo 52736645 © Kanok Sulaiman | Dreamstime.com

Shell, Eni și multe alte companii petroliere au primit licențe pentru a stoca carbon sub Marea Nordului

Companiile petroliere au primit licențe din partea guvernului, care speră să le permită să stocheze până la 10% din emisiile de carbon din Marea Britanie în zăcăminte vechi de petrol și gaze aflate sub fundul mării, potrivit The Guardian.

Guvernul a acordat peste 20 de licențe în Marea Nordului, care acoperă o suprafață de mărimea Yorkshire, unui număr de 14 companii care intenționează să stocheze dioxidul de carbon reținut de industria grea în zăcămintele de petrol și gaze epuizate.

Printre aceste companii se numără gigantul petrolier Shell, compania petrolieră de stat italiană ENI și Harbour Energy, cea mai mare companie independentă de petrol și gaze care operează în bazinul britanic al Mării Nordului.

Autoritatea de reglementare a industriei, susținută de guvern, North Sea Transition Authority (NSTA), susține că aceste companii ar putea contribui la stocarea a până la 30 de milioane de tone de CO2 pe an până în 2030, adică aproximativ 10% din emisiile anuale din Marea Britanie.

Planul de transformare a vechilor zăcăminte de petrol și gaze naturale în vaste depozite de CO2 face parte din planul guvernului de a dezvolta o industrie de captare și stocare a carbonului (CCS) pentru a reduce emisiile provenite din industria grea care intră în atmosferă și contribuie la încălzirea globală.

Stuart Payne, directorul executiv al NSTA, a declarat: „Stocarea dioxidului de carbon va juca un rol crucial în tranziția energetică, stocând dioxidul de carbon la mare adâncime sub fundul mării și jucând un rol esențial în producția de hidrogen și în centrele energetice.”

„Este interesant să acordăm aceste licențe, iar echipele noastre vor sprijini titularii de licențe pentru a realiza prima injecție de dioxid de carbon cât mai curând posibil”, a adăugat el.

Mike Tholen, director de politici la grupul industrial Offshore Energies UK (OEUK), a declarat: „Dacă reușim să facem acest lucru cum trebuie, nu numai că ar putea reduce semnificativ amprenta de carbon a Regatului Unit, dar ne-ar putea poziționa ca lideri mondiali în domeniul emisiilor reduse de carbon – creând oportunități pentru cetățenii și întreprinderile britanice și valorificând punctele noastre forte industriale.”

OEUK estimează că Regatul Unit ar avea nevoie de 100 de situri de stocare a carbonului sau mai mult pentru a atinge obiectivul guvernului de a avea emisii nete zero până în 2050.

Unele grupuri ecologiste au pus la îndoială validitatea accentului pus de guvern pe CSC, despre care susțin că reprezintă o distragere costisitoare a atenției de la investițiile în forme de energie cu emisii reduse de carbon. Însă, analiza efectuată de Comitetul pentru schimbări climatice, un organism independent de consiliere în domeniul climei din Regatul Unit, arată că ar fi dificil pentru guvern să își atingă ambițiile fără CCS.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *