Photo 22226503 / Pollution © Ben Goode | Dreamstime.com

Șeful ONU: Era încălzirii globale a luat sfârșit și a sosit era fierberii globale

Era încălzirii globale a luat sfârșit și „a sosit era fierberii globale”, a declarat secretarul general al ONU, António Guterres, după ce oamenii de știință au confirmat că luna iulie este pe cale să fie cea mai fierbinte lună înregistrată vreodată în lume, potrivit The Guardian.

„Schimbările climatice sunt aici. Este terifiant. Și este doar începutul”, a declarat Guterres. „Este încă posibil să limităm creșterea temperaturii globale la 1,5C [peste nivelurile preindustriale] și să evităm cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice. Dar numai prin acțiuni climatice dramatice și imediate”.

Comentariile lui Guterres au fost făcute după ce oamenii de știință au confirmat joi că ultimele trei săptămâni au fost cele mai fierbinți de la începutul înregistrărilor, iar luna iulie este pe cale să fie cea mai fierbinte lună înregistrată vreodată.

Temperaturile globale din această lună au doborât recordurile, potrivit Organizației Meteorologice Mondiale (OMM) și programului Copernicus de observare a Pământului al UE, alimentate de arderea combustibililor fosili și care au stimulat fenomene meteorologice violente.

Creșterea constantă a temperaturilor medii globale, determinată de poluarea care captează lumina solară și acționează ca o seră în jurul Pământului, a agravat fenomenele meteorologice extreme.

Secretarul general al OMM, Petteri Taalas, a declarat: „Necesitatea de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră este mai urgentă ca niciodată. Acțiunea în domeniul climei nu este un lux, ci o necesitate.”

Alți oameni de știință în domeniul climei au confirmat concluziile. Karsten Haustein, de la Universitatea din Leipzig, a constatat că în luna iulie a fost mai cald cu 1,5°C decât în luna iulie 202.

Alți oameni de știință din domeniul climei au confirmat concluziile. Karsten Haustein, de la Universitatea din Leipzig, a constatat că în iulie 2023 va fi cu 1,5°C mai cald în lume decât în iulie, în medie, înainte de industrializare.

Temperaturile din această lună au fost „atât de scandaloase” încât oamenii de știință ar putea prezice că va fi cea mai caldă înregistrată vreodată, chiar înainte de a se termina, a spus el.

Haustein a luat estimările privind temperatura globală de la Administrația Națională Oceanică și Atmosferică din SUA și a constatat că luna iulie 2023 ar urma să bată recordul anterior din 2019 cu 0,2 C.

Zeke Hausfather, un climatolog de la organizația non-profit Berkeley Earth din SUA, a folosit instrumente de la meteorologii japonezi și europeni pentru a estima că recordul va fi depășit cu mai aproape de 0,3 C.

El a spus: „Cu excepția unui impact major al unui asteroid astăzi, este practic sigur că iulie 2023 va fi cea mai caldă lună înregistrată vreodată, cu o mare diferență. Personal, consider că magnitudinea acestui record este un pic uluitoare. Nu vedem nimic analog în înregistrările istorice pentru luna iulie.”

Poluarea cu gaze cu efect de seră a dus la creșterea temperaturilor din această lună a valurilor de căldură mortale de pe trei continente, potrivit unei analize rapide a rețelei World Weather Attribution, publicată marți.

Studiul, care a folosit metode consacrate, dar care nu a fost încă revizuit de colegi, a constatat că omenirea a făcut ca valurile de căldură din sudul Europei, America de Nord și China să fie mai fierbinți cu 2,5C, 2C și, respectiv, 1C.

Oamenii de știință au declarat că primele două ar fi fost „practic imposibile” dacă oamenii nu ar fi cauzat schimbările climatice.

Friederike Otto, cercetător în domeniul climei la Imperial College London și autor principal al studiului, a declarat: „Trebuie să trăim cu aceste – și să facem posibil ca oamenii să trăiască cu aceste – condiții extreme în timpul verii. Acestea nu sunt rare. Și cu cât mai târziu vom înceta să mai ardem combustibili fosili, cu atât mai frecvente vor deveni”.

Oamenii de știință se așteaptă ca anul acesta să fie mai cald decât de obicei, deoarece El Niño, un model natural de vânt și apă care încălzește planeta, revine după trei ani în care omologul său mai rece, La Niña.

Acest efect, împreună cu poluarea cu gaze cu efect de seră, a determinat OMM să prezică două șanse din trei ca unul dintre următorii cinci ani să fie cu 1,5C mai cald decât înainte de Revoluția Industrială – nivelul la care liderii mondiali au promis că vor încerca să limiteze încălzirea globală până la sfârșitul secolului. OMM a avertizat că acest lucru nu înseamnă că obiectivul nu va fi atins, deoarece se referă la o medie pe 20 de ani și nu la luni sau ani individuali.

Joyce Kimutai, cercetător în domeniul climei la Institutul Grantham, a declarat că fenomenele meteorologice extreme, mai mari și mai puternice, au provocat pagube în întreaga lume, în special în țările mai sărace și mai puțin responsabile de emisii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *