Miniștrii Mediului din cadrul G20 au pregătit joi, în India, o nouă încercare de a ajunge la acorduri privind schimbările climatice, la câteva zile după ce au fost aspru criticați pentru că nu au reușit să ajungă la un acord privind reducerea utilizării combustibililor fosili, scrie AFP.
Șefii responsabili de mediu din Grupul celor 20 de economii majore – care reprezintă peste 80% din PIB-ul global și din emisiile de CO2 – se concentrează asupra unor subiecte esențiale, inclusiv finanțarea adaptării la schimbările climatice, biodiversitatea și principiile pentru activitățile economice bazate pe oceane.
Cele convenite de miniștrii mediului în cadrul conferinței de o zi de vineri vor fi semnate de lideri în cadrul unui summit care va avea loc în septembrie la New Delhi.
Temperaturile globale ating niveluri record, declanșând inundații, furtuni și valuri de căldură, spun experții în domeniul climei.
„Mijloacele de trai ale oamenilor sunt distruse”, a declarat miercuri seara comisarul european pentru mediu Virginijus Sinkevicius pentru AFP, subliniind „dovezile tot mai numeroase de pe teren privind impactul devastator al climei”, inclusiv în cazul incendiilor de vegetație care fac ravagii în Grecia și Sicilia.
Sinkevicius, care participă la reuniunea de la Chennai, a declarat că dorește ca reformele să consolideze „rezistența” oamenilor, dar a avertizat că liderii trebuie să își bazeze deciziile pe dovezi științifice.
„Trăim într-o eră a rețelelor de socializare în care poți fi un om de știință care lucrează de 20 de ani la schimbările climatice și în care poți fi doar un populist, știți, care pescuiește voturi”, a spus el.
„Iar opiniile tale pe social media vor cântări foarte mult la fel”.
Dezamăgire
Militanții de mediu din întreaga lume au fost consternați după ce miniștrii energiei din G20 nu au reușit, în cadrul reuniunii din 22 iulie de la Goa, în India, să ajungă la un acord asupra unei foi de parcurs pentru reducerea consumului de combustibili fosili.
Această decizie a fost considerată o lovitură pentru eforturile de atenuare a efectelor schimbărilor climatice și o victorie pentru unii dintre marii producători de petrol, precum Rusia și Arabia Saudită, care s-au opus unei tranziții rapide către o renunțare la combustibilii murdari și care au fost acuzați de critici pentru lipsa de progrese la această reuniune crucială.
Acest lucru a avut loc în ciuda faptului că liderii G7 au convenit în luna mai, la Hiroshima, să „accelereze eliminarea treptată a combustibililor fosili fără diminuare”.
Printre cei prezenți la reuniunea de la Chennai se numără Sultan Al Jaber, președintele viitorului summit COP28 privind clima, care conduce, de asemenea, Compania Națională de Petrol din Abu Dhabi.
El a fost aspru criticat pentru un aparent conflict de interese, deoarece arderea combustibililor fosili este principalul motor al încălzirii globale.
„Lumea are nevoie ca liderii săi să se unească, să acționeze și să obțină rezultate, iar acest lucru trebuie să înceapă cu G20”, au declarat joi Al Jaber și Simon Stiell, șeful ONU pentru schimbări climatice, într-o declarație comună.
„Cei care se află în prima linie a schimbărilor climatice au nevoie de sprijinul nostru acum, nu peste cinci ani”, au mai spus ei, solicitând, de asemenea, triplarea capacității globale de energie regenerabilă până în 2030.
Până acum, progresele au fost lente, G20 fiind polarizat de războiul Rusiei din Ucraina și de diviziunile puternice pe teme cheie între Occident și țările în curs de dezvoltare.
Mulți s-au săturat de rundele de discuții din cadrul conferințelor și de aparenta lipsă de progres care au urmat Acordului de la Paris din 2015 de limitare a încălzirii globale la 1,5 grade Celsius păcătoase.
Mulți s-au săturat de rundele de conferințe și de aparenta lipsă de progrese care au urmat Acordului de la Paris din 2015 pentru a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius față de perioada preindustrială.
„Negocierile nu merg repede, nu am de gând să ascund acest lucru”, a declarat Sinkevicius. „Suntem deja la atâția ani după Acordul de la Paris, este timpul să îl punem în aplicare.”
Un moment crucial
Economiile G7 vor trebui, de asemenea, să se confrunte cu o cerere cheie a multor țări în curs de dezvoltare, inclusiv India, pentru mai multe finanțări pentru a compensa impactul încălzirii globale asupra unor sectoare precum agricultura și energia.
Un raport pregătit pentru președinția indiană a G20 a estimat costul global al tranziției energetice la 4.000 de miliarde de dolari pe an și a subliniat importanța unei finanțări cu costuri reduse pentru țările în curs de dezvoltare.
Unii au contestat includerea națiunilor în curs de dezvoltare, precum India și China, în categoria țărilor care se numără printre primele cinci mari economii ale lumii.
„Când vorbim despre țările în curs de dezvoltare, nu ar trebui să ne referim la situația din anii 1990”, a declarat Sinkevicius. „Trebuie neapărat să le ajutăm pe cele mai vulnerabile, care sunt deja puternic afectate”.
Ministrul indian al mediului și schimbărilor climatice, Bhupender Yadav, a declarat joi că lumea se confruntă cu „provocări critice”.
„Ne aflăm într-un moment crucial – un moment care are potențialul de a declanșa acțiuni și de a introduce soluții durabile care vor proteja bunăstarea planetei noastre și a generațiilor viitoare”, a declarat Yadav la Chennai.