Photo 77062221 © Robert Philip | Dreamstime.com

Șeful AIE: Noile proiecte privind combustibilii fosili reprezintă un „risc economic foarte nechibzuit”

Țările și companiile care plănuiesc să-și extindă producția de combustibili fosili își asumă „riscuri economice foarte nesănătoase și nechibzuite”, deoarece investițiile lor ar putea să nu fie profitabile, a avertizat cel mai important consilier mondial în domeniul energiei, scrie The Guardian.

Fatih Birol, directorul executiv al Agenției Internaționale pentru Energie (AIE), a prezis săptămâna aceasta că combustibilii fosili vor atinge punctul maxim în acest deceniu, un moment de cotitură istoric pentru climă. Dar, în ciuda probabilității de scădere a cererii și a amenințării cu haosul climatic, multe țări și companii din sectorul privat iau în considerare noi capacități.

Birol a declarat: „Noile proiecte la scară largă privind combustibilii fosili nu numai că implică riscuri climatice majore, ci și riscuri comerciale și financiare pentru companii și pentru investitorii acestora.

„Când vorbesc cu companiile petroliere, atât cele internaționale, cât și cele naționale, unele dintre ele spun că am investit prea puțin în petrol și gaze. Dar companiile și investitorii ar trebui să fie foarte atenți la această afirmație, având în vedere traiectoriile cererii pe care le vedem. Aceasta i-ar putea conduce la asumarea unor riscuri economice și climatice foarte nesănătoase și nechibzuite.”

Guvernele ar trebui să discute de urgență despre eliminarea treptată a combustibililor fosili la Cop28, viitorul summit al ONU privind clima, a declarat Birol. Problema eliminării treptate a fost abandonată la Cop de anul trecut, dar multe țări intenționează să relanseze dezbaterea în acest an.

Dar chiar și cu politicile climatice actuale ale guvernelor, care sunt inadecvate și trebuie înăsprite, cantitatea de petrol și gaze necesară la nivel global va scădea, a precizat Birol.

„Dacă începeți un proiect astăzi, oriunde v-ați afla, primul petrol sau gaz va ajunge pe piețe peste cinci ani și va veni într-un moment în care veți vedea că tendințele globale în materie de petrol și gaze vor scădea”, a declarat el într-un interviu pentru The Guardian. „Prin urmare, ar trebui să fim foarte atenți nu numai la riscul climatic, ci și la riscul de afaceri în cazul proiectelor de petrol și gaze la scară largă.”

Birol a refuzat să nominalizeze vreo țară, dar mai multe economii dezvoltate și în curs de dezvoltare plănuiesc extinderi mari ale producției de combustibili fosili, în ciuda angajamentelor lor de a limita creșterea temperaturii globale la 1,5 C peste nivelurile preindustriale. Săptămâna aceasta, presa internațională a arătat tat că SUA planifică cea mai mare parte a expansiunii globale a petrolului și gazelor naturale până în 2050, iar guvernul britanic intenționează să obțină zeci de noi licențe pentru petrol și gaze, în timp ce premierul Rishi Sunak a promis că va „exploata la maximum” Marea Nordului.

Mai multe țări și companii care plănuiesc extinderi au invocat, ca justificare a planurilor lor, concluziile AIE potrivit cărora petrolul și gazele naturale vor fi necesare și în viitor, chiar și atunci când lumea va ajunge la emisii nete de gaze cu efect de seră zero. Birol a avertizat că acestea nu au luat în considerare toate recomandările AIE: „Cu siguranță vom avea nevoie de petrol și gaze în anii și anii ce vor urma, dar problema este că cantitatea de petrol și gaze de care vom avea nevoie la nivel global va fi din ce în ce mai mică”.

El a spus: „Aceștia judecă greșit tendințele pieței – cred ceea ce vor să creadă. Și, de asemenea, judecă greșit starea de spirit a oamenilor de pe stradă în ceea ce privește schimbările climatice și responsabilitatea lor.”

Birol a aplaudat angajamentul propus de a tripla capacitatea globală de energie regenerabilă, care va fi probabil un element central al Cop28, care va avea loc de la sfârșitul lunii noiembrie în Dubai. Dar a spus că acest angajament este insuficient și că este nevoie de un declin rapid al combustibililor fosili pentru a menține lumea în limita a 1,5°C.

„Creșterea energiilor regenerabile este bună, dar în absența unui declin al combustibililor fosili, impactul asupra traiectoriilor de temperatură va fi minim sau nul”, a spus el. „Ar trebui să existe o discuție [despre eliminarea treptată a combustibililor fosili la Cop28]. Și sper că această discuție va da un semnal piețelor că consumul de combustibili fosili va scădea.”

Avertismentele că prețul energiei regenerabile ar putea crește au fost exagerate, a indicat Birol. „Este posibil să existe unele zigzaguri [în ceea ce privește prețul], dar tendința generală este că acestea sunt competitive [cu combustibilii fosili] și vor fi și mai competitive în viitor”, a spus el. „Energia solară este foarte competitivă, iar energia eoliană offshore face pași mari – în curând o vom vedea și ea competitivă”.

Deși a prognozat că utilizarea combustibililor fosili va atinge un vârf pentru prima dată în acest deceniu, Birol a declarat că guvernele trebuie să facă mult mai mult pentru a se asigura că utilizarea acestora va scădea mult mai abrupt după aceea. „Cea mai importantă problemă nu este vârful, ci declinul combustibililor fosili după acest vârf, acesta este punctul nevralgic al problemei.”

Politicile actuale vor duce la o încălzire globală de 2,4 grade C și trebuie să fie întărite de urgență, a spus el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *