Schimbările climatice și creșterea numărului de locuințe umane în regiunea uscată și împădurită a Franței forțează limitele strategiei adoptată în ultimii zeci de ani de către pompieri, potrivit AFP. Progresul ar putea fi acum în pericol, pe măsură ce planeta se încălzește.
În octombrie 1970, 11 persoane au pierit în apropierea graniței de sud-est a Franței cu Italia, iar cincisprezece ani mai târziu, un nou incendiu în zonă a ucis cinci pompieri voluntari.
Astfel de incendii letale sunt acum rare.
Numeroși observatori atribuie scăderea numărului de decese strategiei adoptate la începutul anilor 1990 în arcul de la granița Franței cu Spania până la granița cu Italia. Este o regiune vastă, cu veri calde și uscate și versanți muntoși împăduriți, unde cererea de apă depășește oferta.
„În mai puțin de 10 minute”
În 1989-1990, după ce vaste incendii de vegetație au decimat 110.000 de hectare de teren din Provence, Franța mediteraneană a adoptat o nouă strategie de combatere a incendiilor.
„Se bazează pe ideea ‘sub 10 minute’ – cu cât mai repede prindem un incendiu, cu atât mai ușor este”, a declarat Julien Ruffault de la Institutul Național pentru Agricultură, Alimentație și Cercetare de Mediu (INRAE).
Acest lucru presupune supravegherea atentă a lanțurilor muntoase în perioadele cu risc ridicat, cu ajutorul unor posturi de observare în turnuri de pază, camere de precizie și drone.
„Monitorizăm situația și ținem publicul informat. Iar dacă izbucnește un incendiu, avem 600 de litri de apă în camionetă”, explică Paul Chanavas, un voluntar în vârstă de 74 de ani.
„Asta ne permite să rezistăm aproximativ opt sau nouă minute”, spune medicul pensionar.
Chanavas este unul dintre cei 1.000 de voluntari care lucrează alături de pădurari, de Comisia pentru silvicultură (ONF) și de departamentele regionale de pompieri, străbătând versanții munților în camionetele lor toată vara.
În zilele cele mai periculoase, bombardierele cu apă patrulează cerul în căutarea scânteilor, iar pompierii sunt poziționați în potențialele puncte fierbinți pentru a putea interveni în viteză.
În regiunea Var, unde se află poligonul Tanneron, 20 la sută din întregul efectiv de pompieri, adică 1.000 de ofițeri, este pus în permanență în așteptare.
Impactul combustibililor fosili
„Toți pompierii din sudul Franței sunt antrenați în incendii în teren deschis”, explică instructorul Gilles Agopian, de la centrul de pregătire de lângă Aix-en-Provence.
În spatele lui se află un teren de 5.000 de metri pătrați unde cursanții se luptă cu un incendiu masiv de copaci din metal și, prin simpla apăsare a unui buton, fac ca diferiți „copaci” să izbucnească în flăcări.
Acest lucru îi învață pe pompieri să gestioneze aspersoarele care protejează cabinele mașinilor de pompieri de căldura arzătoare.
De la acel moment de cotitură din 1989-1990, întinderea distrusă de incendii în Franța mediteraneană a scăzut de la 12.700 de hectare în anii 1990 la 8.780 de hectare până în 2013-2022.
Progresul ar putea fi acum în pericol, pe măsură ce planeta se încălzește.
Oamenii de știință ai ONU spun că poluarea cauzată de utilizarea continuă a combustibililor fosili face ca incendiile de vegetație să fie mai greu de stăpânit.
În nord-vestul Statelor Unite, ei spun că întinderea medie a pădurilor distruse anual de incendii s-a dublat între 1984 și 2015 ca urmare a încălzirii provocate de om – o suprafață mai mare decât Elveția.
„Un incendiu excepțional”
În ciuda strategiei eficiente și a unei campanii de prevenire – majoritatea incendiilor de pădure sunt declanșate de oameni -, incendiile masive de vegetație continuă să facă ravagii ocazionale în sud-estul țării.
În august 2021, un incendiu în apropiere de Saint Tropez a ucis două persoane și a forțat evacuarea a 10.000 de persoane.
„Am făcut totul… Am avut un elicopter bombardier cu apă grea, două elicoptere ușoare și un avion Dash care a fost în aer și la fața locului în șapte minute… și 60 de pompieri la fața locului”, a declarat Eric Grohin, șeful serviciului de pompieri și salvare din Var.
„Și focul s-a extins în continuare”, a spus el, amintind de vânturile puternice care au făcut ca flăcările să scape de sub control.
„Tehnica de stingere a incendiilor este vitală… Dar avem nevoie de prevenție și de terenuri mai rezistente dacă vrem să evităm mega-incendii.”
Seceta severă din 2022 și incendiile dezastruoase din alte părți ale Franței „i-au făcut pe oameni să se ridice și să se gândească”, continuă Grohin.
Ulterior, autoritățile au promis că vor extinde strategia mediteraneană la întreaga țară.
Copaci morți, lemn uscat
Rămâne de văzut dacă această strategie va continua să fie eficientă, acum că impactul poluării cu combustibili fosili își testează limitele.
„Efectele schimbărilor climatice… înseamnă că zona de risc de incendiu se va extinde, sezonul de risc se va prelungi, iar condițiile meteorologice care ar putea declanșa incendii foarte mari vor apărea din ce în ce mai des”, avertizează Jean-Luc Beccari, șeful serviciilor de pompieri și de urgență din regiunea Bouches-du-Rhone, în apropiere de Var.
Un alt risc este reprezentat de rezistența pădurilor înseși.
„Din cauza schimbărilor climatice, vedem deja copaci care mor”, adaugă Marion Toutchkov, expert în apărarea împotriva incendiilor la ONF.
„Ne vom trezi cu păduri care conțin mulți copaci morți. Iar copacii morți înseamnă lemn uscat și mai multă vegetație combustibilă.”.