În sudul Franței, în regiunea Bordeaux, recoltarea strugurilor se face acum adesea noaptea pentru a asigura prospețimea maximă necesară pentru obținerea celui mai bun vin, dar acest lucru este și un răspuns la schimbările climatice, scrie AFP.
În timp ce țara este sufocată de un val de căldură târzie, la ora cinci dimineața sunt 20 de grade Celsius, în timp ce o mașină de recoltat se târăște de-a lungul unui rând de viță de vie, cu farurile puternice care o ghidează în întuneric.
„Recoltarea pe timp de noapte se face pentru calitatea strugurilor, pentru prospețimea și gustul lor”, a declarat șoferul, Loic Malherbe, care lucrează deja de trei ore.
„Nu este rău, este doar viața într-un alt ritm… Este mai bine pentru echipament și pentru oameni.”
Este deja o practică obișnuită în mai multe țări viticole cu veri fierbinți, dar care va deveni probabil și mai frecventă pe măsură ce schimbările climatice se vor accelera.
Recoltarea pe timp de noapte îi poate ajuta, de asemenea, pe viticultorii cu probleme financiare să economisească bani, potrivit lui Kees Van Leeuwen, profesor de viticultură la Universitatea Sciences Agro din Bordeaux.
Aceasta înseamnă că pot renunța la refrigerarea strugurilor în timp ce aceștia sunt transportați pentru a fi presați, a explicat el.
„Dacă recoltarea se face noaptea, temperatura strugurilor este mai scăzută, mai ales în comparație cu zilele foarte călduroase pe care le-am avut săptămâna aceasta”, a spus el.
„Există o economie uriașă în ceea ce privește consumul de energie”.
Gheață uscată
Mașina de recoltat varsă strugurii de merlot în silozuri pe care proprietarul podgoriei, Stephane Heraud, le agață la tractorul său pentru a le transporta la cooperativă.
„Sunt 15 ani de când culegem noaptea vinurile albe și trandafirii și poate că într-o zi vom face acest lucru și pentru vinurile roșii”, a declarat Heraud, care conduce și cooperativa Vignerons de Tutiac.
„Dacă am recolta noaptea, am avea un vin mai oxidat, ceea ce, din punct de vedere al gustului, nu este la fel de plăcut.”
Heraud se urcă pe tractorul său și împrăștie gheață uscată (-80C) pe struguri.
Acest lucru nu numai că ajută la menținerea strugurilor la rece, dar reduce și nivelul de oxigen din silozuri în timp ce conduce spre cooperativă, care este cea mai mare din una dintre regiunile cu denumire protejată din Franța, cu 500 de cultivatori.
Tutiac s-a specializat în rosé și reprezintă aproape o treime din totalul producției din regiunea Bordeaux.
Rose-ul său fără pesticide a stârnit o mare vâlvă la o degustare oarbă realizată de revista franceză de vinuri La Revue des vins de France, fiind clasat pe locul patru printre soiurile rosé din regiunea Provence, care în mod tradițional obțin cele mai bune note în această categorie.
Recolte mai timpurii
În acea noapte, cultivatorii erau așteptați să arunce aproximativ 500 de tone de struguri în diversele rezervoare de oțel inoxidabil de la presa de vin, suficient pentru a face jumătate de milion de sticle de vin.
Paul Oui, oenologul-șef al Tutiac, a declarat că consumatorii preferă trandafirii de culoare deschisă și limpezi.
Pentru a obține acest lucru „trebuie să limitați transferul de culoare de la pieliță la suc și cu cât recoltăm mai devreme și mai rece, cu atât mai mult putem limita transferul”, a spus el.
Recoltarea pe timp de noapte este deja obișnuită în Australia și California din cauza căldurii, iar practica se răspândește în regiunea Bordeaux, potrivit lui Van Leeuwen.
„Pentru vinurile albe și trandafirii, ne putem imagina că va deveni o practică obișnuită”, a spus specialistul.
De asemenea, nu a exclus nici posibilitatea ca într-o zi să se refere la strugurii pentru vinul roșu, care reprezintă 85% din producția din Bordeaux.
Temperaturile în creștere fac ca strugurii să se maturizeze mai repede și împing recolta mai devreme și în perioade mai calde, iar Heraud a confirmat că recoltele au loc, într-adevăr, din ce în ce mai repede.
„Îmi amintesc că atunci când eram mic îi priveam pe părinții mei cum recoltau în noiembrie”, a spus el.
„Anul trecut, am terminat pe 30 septembrie…”, a adăugat el.
„Oricine spune că schimbările climatice nu sunt reale nu este un viticultor din Bordeaux.”