Schimbările climatice vor reduce disponibilitatea nutrienților cheie din fructele de mare, cum ar fi proteinele, omega-3, calciul și fierul, pentru cele mai sărace regiuni ale lumii, unde peștii și nevertebratele marine constituie o sursă de neînlocuit și accesibilă de micronutrienți alimentari, sugerează un nou studiu, potrivit unui studiu publicat în revista Nature.
Studiul utilizează date din trecut privind pescuitul și proiecții ale modelelor pentru a examina modul în care disponibilitatea nutrienților proveniți din fructele de mare s-ar putea schimba la diferite niveluri de încălzire. Studiul a constatat că, în condițiile schimbărilor climatice, se preconizează că disponibilitatea nutrienților „va scădea în mod disproporționat în țările tropicale cu venituri mici, care sunt deja foarte dependente de nutrienții derivați din fructele de mare”.
Potrivit cercetărilor, disponibilitatea nutrienților proveniți din fructele de mare ar urma să scadă cu 10% până în 2100 în cazul unei încălziri globale de 1,5 grade Celsius și cu aproximativ 30% în cazul unei încălziri de 4C.