Românii sunt interesați de sustenabilitate în dezvoltarea urbană și a locuințelor și consideră că dezvoltarea durabilă în domeniul imobiliar poate aduce economii pe termen lung pentru proprietari sau chiriași, arată rezultatele unui sondaj realizat de Storia, divizia de imobiliare a companiei OLX.
Însă, chiar dacă 60% dintre participanții la sondaj sunt interesați de sustenabilitate, doar 17% dintre ei ar fi dispuși să plătească un preț mai mare pentru o locuință ecologică sau cu impact redus asupra mediului, 47% afirmă că această decizie depinde de gradul de sustenabilitate al locuinței și de preț, iar 34% recunosc că nu ar fi dispuși să plătească mai mult.
Pe de altă parte, întrebați ce ar alege între o locuință mai mare, dar mai puțin eficientă energetic și o locuință mai mică, dar eficientă energetic, 70% dintre cei chestionați au ales varianta unei locuințe mai mici, dar eficientă energetic, ceea ce arată, încă o dată, interesul crescut al românilor pentru locuințele sustenabile.
Când vine vorba de factorii care ar influența decizia lor de a cumpăra sau închiria o locuință, respondenții au evidențiat câteva aspecte cheie legate de dezvoltarea durabilă. Eficiența energetică (82%) este pe primul loc în preferințele lor și pe locul doi se află izolația termică și fonică (70%). Sistemele de încălzire durabile ocupă locul al treilea (63%), în timp ce sursele de energie regenerabilă, precum panourile solare, au fost menționate de 55% dintre respondenți. Alți factori, cum ar fi gestionarea deșeurilor (36%) și utilizarea materialelor reciclabile (28%), se regăsesc pe următoarele locuri în topul preferințelor respondenților.
Conform sondajului efectuat, respondenții au evidențiat o serie de caracteristici și facilități pe care și-ar dori să le vadă integrate în viitoarele locuințe și proiecte imobiliare din România. Cea mai mare pondere, 69%, a fost acordată spațiilor verzi extinse și parcurilor în apropierea proiectelor imobiliare. De asemenea, 59% dintre respondenți au apreciat sistemele de iluminat cu senzori de mișcare și reglare a intensității luminii. Alte caracteristici dorite sunt sistemele inteligente de gestionare a energiei și a resurselor în locuințe (53%), sistemele de captare și stocare a apei de ploaie pentru utilizare ulterioară (46%), dar și posibilitatea de instalare a sistemelor de reciclare și compostare în complexele locative (45%).