România va pregăti la Universitatea Politehnică viitorii specialiști în energie nucleară din toată Europa. Țara noastră este prima, din afara Statelor Unite, care va avea un reactor modular mic, în baza unui parteneriat între guvernul român și cel american.
Delegația SUA, care se află zilele acestea la București, a vizitat Centrul pentru Explorarea Energiei E2 din cadrul Universității Politehnica București. Din delegație au făcut parte Reprezentantul Special al Președintelui SUA pe probleme climatice, John Kerry, Asistentul Secretarului de stat pentru resurse energetice, Geoffrey Pyatt, și Președintele Băncii de Export-Import a SUA (EXIM), Reta Jo Lewis.
Vizita a avut loc în contextul parteneriatului strategic între SUA și România în domeniul energiei nucleare și al cooperării pentru implementarea tehnologiei SMR. Centrul E2 din cadrul UNSTPB contribuie la obiectivele țării noastre în ceea ce privește securitatea energetică și decarbonizare prin energie curată, potrivit reprezentanților universității.
”Suntem mândri ca unul dintre proiectele noastre – Centrul pentru Explorarea Energiei E2 să fie în centrul atenției, găzduind această vizită importantă. Suntem mândri că putem contribui la dezvoltarea viitoarelor generații de ingineri și mai ales specialiști în energie nucleară, într-un moment în care industria are nevoie din ce în ce mai mult de experți în acest domeniu de viitor (…) Întrucât România este prima țară din Europa, a doua după SUA, care instalează tehnologia americană NuScale SMR, Centrul E2 va sprijini țara noastră să devină un lider în pregătirea viitorilor operatori SMR. Astfel, Politehnica București va fi un hub de educație și formare SMR pentru regiune, cu sprijinul Nuclearelectrica, NuScale și al Guvernului SUA“, a declarat Mihnea Costoiu, rector al Universității Naționale de Știință și Tehnologie Politehnica București.
Acesta a adăugat că doar în România se estimează ca până la sfârșitul anului 2030, industria nucleară românească va avea nevoie de peste 20.000 de angajați.
Centrul E2 a fost o premieră europeană, fiind inaugurat anul acesta în luna mai, în cadrul Facultății de Energetică, ca parte a programului U.S. Foundational Infrastructure for Responsible Use of Small Modular Reactor Technology (FIRST). Acesta găzduiește simulatorul camerei de comandă pentru centrala cu reactoare modulare mici VOYGRTM NuScale.
În cadrul evenimentului, reprezentantul special John Kerry a anunțat propunerile de proiecte câștigătoare. Acestea au fost selectate în urma unei competiții, pentru a participa la Proiectul Phoenix și pentru a primi suport pentru studiile de fezabilitate privind trecerea de la utilizarea cărbunelui la construcția de reactoare modulare mici.