Perturbările cauzate de pandemie în industria auto, orientarea bugetelor de investiții către electrificare și complexitatea tehnologiei prin care mașinile se pot conduce singure au contribuit la încetinirea revoluției vehiculelor autonome, scrie AFP.
„În urmă cu cinci ani, credeam că până în 2025 vom avea o autonomie semnificativă în multe vehicule, ceea ce nu este cazul”, a declarat Christophe Aufrere, directorul tehnic al producătorului de piese auto Forvia.
Acum, „suntem mai înclinați să spunem că se va întâmpla până în 2030”, a declarat Aufrere pentru AFP.
În premieră, producătorul german de automobile de lux Mercedes-Benz a primit aprobarea internațională pentru sistemul său de conducere autonomă de „nivel trei”, în conformitate cu standardele Națiunilor Unite.
Nivelul trei, care permite conducerea autonomă fără mâini libere, în anumite condiții, cum ar fi traficul aglomerat sau viteze de până la 60 de kilometri pe oră pe autostradă. Șoferul își poate lua ochii de la drum, dar trebuie să fie pregătit să intervină în caz de nevoie.
Sistemul este disponibil ca opțiune pe modelul premium Mercedes S-Class, care are un preț de șase cifre.
Honda a obținut o aprobare în premieră mondială pentru a vinde mașini autonome de nivel trei în Japonia în 2021.
Dar marea majoritate a mașinilor disponibile în prezent în comerț sunt echipate cu o automatizare parțială de „nivel doi”, în cel mai bun caz.
Aceasta include binecunoscutul „pilot automat” al Tesla și oferă funcții precum controlul adaptiv al vitezei de croazieră sau parcarea automată – în timp ce șoferul rămâne în permanență în alertă.
Pas cu pas
Dar „Robotaxiurile” fără șofer rămân un vis futurist în majoritatea orașelor europene, Europa fiind în urma Statelor Unite și a Chinei în ceea ce privește testarea unor astfel de servicii în lumea reală.
Aceste vehicule de „nivel patru”, cum ar fi taxiurile robotizate de la Waymo sau Cruise folosite în San Francisco, pot funcționa fără intervenția omului în zone desemnate.
Implementarea inegală în Europa nu s-a datorat reglementărilor sau provocărilor tehnologice, ci mai degrabă unei probleme de finanțare, care a fost mai greu de obținut pe continent, potrivit lui Christophe Perillat, directorul general al furnizorului francez de automobile Valeo.
Cu toate acestea, „vehiculele autonome progresează de la an la an”, a declarat Perillat la IAA.
Profesorul Lutz Eckstein de la Universitatea RWTH Aachen a fost de acord, afirmând că se întrevăd „progrese semnificative” la orizont.
Așa-numitele sisteme de nivel 2+, care monitorizează, de asemenea, atenția și oboseala șoferului, sunt așteptate să devină mai răspândite, a spus el, prezicând că numărul de sisteme de nivel trei de pe piață va crește, de asemenea,.
„Până la sfârșitul deceniului, dorim să obținem capacitatea de a conduce pe autostradă cu o viteză de 130 de kilometri pe oră”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Mercedes.
Până la același termen, compania își propune să ofere un nivel patru de conducere foarte automatizată.
„Ideea este de a proceda pas cu pas”, a confirmat directorul tehnic al Forvia, Aufrere. „Pentru că vrem să fim siguri că funcționează”.