Proiectele de energie regenerabilă din China se luptă pentru a obține acces la terenuri, în timp ce în unele zone, rețeaua nu poate absorbi toată energia generată, a declarat autoritatea energetică a țării, care a solicitat un sprijin politic suplimentar pentru această industrie în creștere rapidă, transmite Reuters.
În ultimii ani, Beijingul a dus o campanie ambițioasă de creștere a capacității de energie regenerabilă a țării, iar energiile regenerabile reprezintă în prezent 31,3% din capacitatea totală de alimentare cu energie electrică a țării.
Anul trecut, China a instalat 152 de gigawați (GW) de capacitate regenerabilă, adică 76,2% din totalul noilor capacități energetice, a potrivit datelor publicate luni de către Administrația Națională a Energiei (NEA).
Această capacitate suplimentară de energie regenerabilă este, în linii mari, echivalentă cu capacitatea energetică totală a Norvegiei.
Cu toate acestea, creșterea rapidă a pus-o în concurență cu alte industrii, în special cu agricultura, pentru utilizarea terenurilor, ceea ce face tot mai dificilă obținerea de drepturi asupra terenurilor pentru instalarea de panouri solare.
Restricțiile guvernului central privind utilizarea terenurilor au fost puse în aplicare de către guvernele locale într-un mod „unic”, a declarat Wang Bohua, președintele de onoare al Asociației industriei fotovoltaice din China, în cadrul unei conferințe de săptămâna trecută, adăugând că aceste politici, dacă nu vor fi îmbunătățite, vor „influența foarte mult amploarea noilor instalații solare din estul și centrul Chinei”.
China trebuie să elimine obstacolele din calea construcției infrastructurii și să promoveze integrarea cu rețeaua pentru a se asigura că primul său lot de baze de energie eoliană și solară la scară largă este pus în funcțiune la timp, a mai arătat NEA într-un raport întocmit în urma unei reuniuni recente pe această temă.
Președintele Xi Jinping s-a angajat să ducă capacitatea totală a Chinei în domeniul eolian și solar la cel puțin 1.200 GW și să limiteze emisiile de carbon până în 2030.
De asemenea, țara plănuiește să construiască capacități de generare a 450 GW de energie solară și eoliană în Gobi și în alte regiuni deșertice.
China a declarat că își propune ca energia regenerabilă să reprezinte peste 50% din capacitatea sa de generare a energiei electrice până în 2025.