Grupul petrolier saudit Aramco a raportat duminică un profit net de 30,08 miliarde de dolari în trimestrul al doilea, în scădere cu 38% faţă de profitul net record de 48,4 miliarde de dolari înregistrat în al doilea trimestru al anului trecut, motivul fiind scăderea preţului barilului de petrol în ultimele luni, potrivit AFP.
Vânzările totale ale Aramco s-au situat la 400 de miliarde de riali (106 miliarde de dolari) în trimestrul al doilea, în scădere faţă de 562 miliarde de riali (150 de miliarde de dolari) în trimestrul al doilea al anului trecut.
Reculul de 38% în ritm anual al profitului în trimestrul al doilea vine după o scădere de 19,25% în primul trimestru.
„Diminuarea reflectă în principal impactul scăderii preţului petrolului şi reducerea marjelor în domeniul rafinării şi produselor chimice”, a precizat Aramco, grup deţinut în mare parte de statul saudit.
„Rezultatele noastre bune reflectă rezilienţa şi capacitate noastră de a ne adapta la ciclurile de pe piaţă”, a declarat directorul general de la Aramco, Amin Nasser.
Aramco, la fel ca şi alţi giganţi din sectorul petrolier, a înregistrat profituri record anul trecut pe fondul exploziei preţului ţiţeiului, în urma invadării Ucrainei de către Rusia în luna februarie 2022, dar şi a relansării economice. Aramco a raportat un profit net de 160 de miliarde de dolari în 2022, cel mai mare profit raportat vreodată de o companie tranzacţionată la bursă. În ultimele luni însă preţul petrolului a scăzut pe fondul riscurilor de recesiune la nivel mondial, care afectează perspectivele cererii de petrol.
Arabia Saudită, cel mai mare exportator mondial de petrol, a anunţat în luna aprilie o reducere a producţiei sale cu 500.000 de barili pe zi (bpj), în cadrul unei acţiuni coordonate cu alte puteri petroliere, pentru a susţine preţurile.
Reducerile „arată până unde va merge regatul pentru a apăra prețul petrolului, deoarece o piață în scădere pentru produsul său de bază este dăunătoare pentru eforturile sale ambițioase de diversificare economică”, a declarat Herman Wang, director asociat pentru știri petroliere la S&P Global Commodity Insights.
Aramco întreprinde investiții pentru a crește capacitatea de producție națională la 13 milioane de bpd până în 2027.
„Este o propunere costisitoare pentru Aramco să mențină offline capacitatea de producție în numele reducerilor OPEC+, dar speranța este că sacrificiul făcut acum va fi răsplătit în cele din urmă cu prețuri mai mari”, a spus Wang, referindu-se la Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol, condusă de Riad, și la cei 10 aliați ai acestora, în frunte cu Moscova.
Aramco a raportat anul trecut profituri record în valoare totală de 161,1 miliarde de dolari, permițând regatului să înregistreze primul său excedent bugetar anual din aproape un deceniu.
Cu toate acestea, acestea „au fost cifre fenomenale determinate de un set foarte special de factori geopolitici, iar conducerea Arabiei Saudite nu poate să fi prevăzut cheltuielile pentru Vision 2030 pe baza unor astfel de rezultate”, a declarat Jamie Ingram, editor senior la Middle East Economic Survey (MEES).
„Veniturile mai mari ar fi, desigur, favorizate de oficiali, dar Arabia Saudită are încă niveluri foarte scăzute ale datoriei și rezerve puternice la care poate apela”, a mai spus expertul.
Arabia Saudită deține 90 la sută din acțiunile Aramco.
În decembrie 2019, firma a scos la bursă 1,7 la sută din acțiunile sale pe bursa saudită, generând 29,4 miliarde de dolari în cea mai mare ofertă publică inițială din lume.
La jumătatea lunii aprilie, Arabia Saudită a anunțat că transferă o cotă de 4% din acțiunile Aramco, în valoare de aproape 80 de miliarde de dolari, către Sanabil Investments, o firmă controlată de Fondul public de investiții al regatului (PIF), unul dintre cele mai mari fonduri suverane de investiții din lume, cu active de peste 620 de miliarde de dolari.
Un transfer anterior de patru procente din acțiunile Aramco, anul trecut, a mers direct la PIF.
Aramco este cea mai mare companie petrolieră din lume, cu rezerve de ţiţei de aproximativ 265 miliarde de barili, sau 15% din depozitele mondiale de petrol.