Photo 87875723 © Grigorenko | Dreamstime.com

Producătorii de carne și lactate vor suferi pierderi de 24 miliarde de dolari din cauza schimbărilor climatice, în 2030

Patruzeci dintre cei mai mari crescători de animale din lume ar putea înregistra o scădere colectivă a profiturilor cu aproape 24 de miliarde de dolari în 2030 față de nivelul din 2020, ca urmare a schimbărilor climatice, potrivit unei estimări realizate de un mare grup de investitori cunoscut sub numele de FAIRR, scrie Bloomberg.

Reducerea prognozată a profiturilor reflectă în principal un salt al prețurilor la furaje și al taxelor pe carbon. Grupul de 40 de companii ar putea vedea marjele de profit scăzând cu 7%. Cele din America de Nord, inclusiv Tyson Foods Inc. și producătorul de ouă Cal-Maine Foods Inc. vor fi printre cele mai afectate, întrucât marjele de profit vor scădea în medie cu 11%, indică datele. Alți mari producători de carne, precum JBS SA din Brazilia și WH Group Ltd. din China, vor fi, de asemenea, afectați, potrivit FAIRR.

Prognoza se bazează pe ipoteza că temperaturile medii globale vor crește cu 2 grade Celsius până în 2100. În acest scenariu, și fără măsuri de atenuare, jumătate dintre cele 40 de companii care se ocupă cu creșterea animalelor evaluate ar funcționa pe pierdere în 2030.

„Există mulți bani în pericol”, a declarat Maria Lettini, director executiv al FAIRR, o organizație non-profit care se concentrează pe riscurile ESG din sectorul alimentar global, cu sprijinul investitorilor care gestionează active în valoare de 70.000 de miliarde de dolari. „Vrem ca investitorii să aibă o voce clară” atunci când îi conving pe producătorii de carne să evalueze și să gestioneze riscurile generate de temperaturile mai ridicate asupra lanțurilor lor de aprovizionare și a rentabilității finale.

FAIRR a fost fondată de Jeremy Coller, director de investiții al firmei britanice de private equity Coller Capital.

Un raport recent al Grupului interguvernamental al ONU privind schimbările climatice a avertizat că este probabil ca încălzirea globală să depășească 1,5°C „pe termen scurt”. Crescătorii de animale sunt vulnerabili deoarece aprovizionarea cu culturi furajere, cum ar fi porumbul și soia, poate fi afectată de excesul de căldură, de secetă și de schimbarea tiparelor de precipitații. În prezent, doar șase dintre cele 40 de companii analizate au efectuat analize ale scenariilor climatice.

„Cele mai multe companii nu au o analiză a scenariului climatic”, a declarat Tovia Rosner, care administrează Fondul de securitate alimentară al Allianz Global Investors, care are în administrare active în valoare de 69 de milioane de dolari. „Este un lucru pe care l-am solicita cu siguranță în cadrul angajamentelor noastre.”

Potențiala lovitură pentru profiturile industriei este determinată în principal de costurile mai mari legate de climă, care se preconizează că vor crește în medie cu peste 9%, potrivit FAIRR. Din această creștere, 5% se referă la prețurile mai mari ale furajelor și 4% la taxele de carbon preconizate pentru emisiile de gaze de seră. Organizația nonprofit sugerează că marii producători de carne și lactate pot atenua riscul prin diversificarea produselor, prin utilizarea de ingrediente alternative pentru hrana animalelor și prin înclinarea portofoliilor către alternative pe bază de plante.

Companiile nord-americane par a fi cele mai expuse la pierderi potențiale. Dintre cele șase companii analizate, marjele de profit ar urma să scadă în medie cu 11% până în 2030, din cauza unei creșteri medii a costurilor de 15% care reflectă în principal prețurile mai mari la furaje, potrivit FAIRR. „O constatare cheie este că America de Nord se va confrunta cu un impact mai mare din cauza prețului porumbului”, a declarat Simi Thambi, economist pe probleme climatice în cadrul organizației nonprofit.

Impactul taxei pe carbon poate fi mai greu de stabilit. Nicio țară nu a impus încă o taxă pe carbon în agricultură, deși mecanismele de stabilire a prețului carbonului pentru emisiile din alte industrii au devenit mai populare. Noua Zeelandă, unde jumătate din toate emisiile provin din agricultură, se numără printre primele țări care au propus o taxă pe emisiile agricole.

Datele FAIRR reprezintă „o comparație între scenarii care poate ajuta companiile de creștere a animalelor și investitorii să înțeleagă incertitudinea care însoțește schimbările climatice”, a declarat Lettini.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *