Photo 188729987 © Artjazz | Dreamstime.com

Polonia cere Curții de Justiție a UE să anuleze trei politici europene în domeniul climei

Guvernul polonez a depus o acțiune în justiție împotriva Parlamentului European și a Consiliului Uniunii Europene, susținând că trei politici climatice ale UE amenință securitatea energetică și nu protejează bunăstarea cetățenilor, potrivit Euronews.

Varșovia a solicitat Curții Europene de Justiție, instanța supremă a UE, cu sediul la Luxemburg, să anuleze cele trei politici, printre care se numără și eliminarea treptată a motoarelor cu combustie.

Acțiunile în justiție, anunțate de ministrul polonez al climei, Anna Moskwa, în iunie și introduse la 17 iulie, au fost publicate luni de Comisia Europeană.

Prima susține că interdicția UE privind vânzarea de noi autovehicule cu emisii de CO2 începând cu 2035 impune sarcini excesive asupra celor mai săraci din societate și „are consecințe negative grave pentru industria europeană a autovehiculelor, excluderea socială, excluderea persoanelor mai sărace din domeniul transporturilor și creșterea disparităților între cetățeni în ceea ce privește nivelul de trai”.

O a doua contestație susține că obiectivele anuale privind emisiile de gaze cu efect de seră stabilite de UE pentru Polonia amenință securitatea energetică a țării.

O ultimă contestație se referă la așa-numita „rezervă de stabilitate a pieței” a UE, care are ca scop soluționarea surplusului de cote de emisii din sistemul UE de comercializare a certificatelor de emisii. Varșovia susține că aceasta ar putea reduce locurile de muncă din minerit, ceea ce ar duce la „o mai mare inegalitate socială între statele membre și la o mai mare excluziune socială”.

Polonia susține că aceste politici încalcă tratatele UE, deoarece au fost adoptate fără sprijinul unanim al Consiliului, unde sunt reprezentate cele 27 de state membre ale UE, deși au un impact semnificativ asupra securității energetice a țărilor.

UE se mândrește cu statutul de lider mondial în tranziția către o economie neutră din punct de vedere climatic.

Însă, deși capacitatea de energie regenerabilă a Poloniei este în creștere, țara își obține aproximativ 70% din energie din cărbune. Normele mai stricte ale UE, care urmează să intre în vigoare în 2025, ar limita finanțarea de stat pe care Varșovia o poate acorda centralelor sale electrice pe bază de cărbune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *