Un nou studiu a analizat imagini din Google Street View care prezentau infrastructura de transport din orașele din SUA pentru a explora modul în care mediul construit afectează sănătatea fizică și mentală a oamenilor, scrie Bloomberg.
Studiul s-a bazat pe o analiză a 164 de milioane de imagini Google Street View culese de pe întreg teritoriul SUA – o bază de date vastă de drumuri urbane, suburbane și rurale. Studenții de la Școala de Sănătate Publică a Universității din Maryland au antrenat un model computerizat pentru a recunoaște și eticheta diverse caracteristici ale mediului construit; imaginile au fost apoi comparate cu date demografice și socio-economice de la Biroul de recensământ al SUA, precum și cu date privind sănătatea de la Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor.
Cercetătorii au descoperit că zonele din orașe dotate cu markeri de dezvoltare urbană, cum ar fi trotuarele și trecerile de pietoni, au fost legate de reducerea obezității și a hipertensiunii arteriale, de exemplu. În mod similar, un număr mai mare de indicatoare rutiere și lumini stradale au fost corelate cu o prevalență mai mică a colesterolului ridicat și chiar a cancerului, precum și cu reducerea depresiei și a fumatului.
Pe de altă parte, prezența gardurilor cu zăbrele, pe care cercetătorii le descriu drept potențiali indicatori ai dezordinii urbane, a fost corelată cu un număr mai mare de rapoarte legate de o sănătate mintală precară. La fel și drumurile cu o singură bandă, văzute ca indicatori ai zonelor rurale sau mai puțin dezvoltate.
Echipa a construit, de asemenea, o hartă interactivă care permite utilizatorilor să analizeze prevalența diferitelor structuri din cartierul lor, ceea ce ar putea ajuta cercetătorilor, experților și societății civile să se concentreze asupra caracteristicilor nesănătoase și să evalueze mai bine unde poate fi îmbunătățit mediul construit.
Deși au existat câteva rezultate care necesită o analiză mai aprofundată – cercetătorii au descoperit, de asemenea, că gardurile cu plasă de sârmă sunt asociate cu reducerea fumatului și cu un somn mai bun – constatările se aliniază în mare parte cu un număr mare de cercetări existente: Cartierele prietenoase cu pietonii tind să fie asociate cu o mai bună sănătate a comunității și cu un stil de viață activ, ceea ce reduce riscurile de boli cronice și îmbunătățește sănătatea mintală, în timp ce mediile zgomotoase cu puțin spațiu verde sunt legate de stres și anxietate.
Studiul nu analizează disparitățile cronice în materie de sănătate publică în interiorul și între comunitățile din America rurală și urbană, sau combinația complexă de factori structurali care au privilegiat în mod constant locuitorii din cartierele mai bogate cu medii mult mai sănătoase. Dar există beneficii dacă se analizează elementele de infrastructură în mod izolat.
„Atunci când elaborăm o politică sau o intervenție urbană, vrem să știm dacă schimbarea acelei [singure] caracteristici ar duce la o anumită reducere a obezității, de exemplu”, spune Nguyen. „Poate ajuta amenajarea de trotuare, sau poate ajuta amenajarea de indicatoare stradale? Are implicații potențial mai ușoare pentru schimbarea cartierului”.
Proiectul se află încă în faza incipientă, iar echipa subliniază că este nevoie de mai multe cercetări pentru a testa variabilele, precum și pentru a înțelege mai bine corelațiile. Unele constatări trebuie să fie interpretate în contextul diferitelor comunități.
„În unele culturi, cum ar fi în comunitatea latino-americană, se folosesc garduri din plasă de lanțuri pentru a crea un simț al locului, astfel încât modul în care aplicați corelația în activitatea viitoare este esențial [deoarece] este un lucru sensibil”, spune Ming Hu, profesor de arhitectură la Universitatea din Maryland, care a fost coautor al raportului.
Chiar și așa, proiectul are potențialul de a ajuta oficialii din domeniul sănătății publice și al orașului să își orienteze inițiativele de sănătate care au ca scop să influențeze comportamentul uman. Iar pentru designeri și planificatori urbani, poate ajuta la plasarea sănătății în centrul viitoarelor modificări ale politicilor de dezvoltare și zonare.
„Rezultatul în materie de sănătate este una dintre cele mai directe măsuri ale calității mediului construit”, spune Hu. „Acesta poate fi un feedback excelent pentru toate tipurile de designeri, ingineri și arhitecți pentru a evalua vizual cum ar trebui să arate un mediu urban bun”.